U.S. House Committee on Financial Services innkaller til høring om GameStop-affæren.

Oppdatert, 18. februar:

Finansgeniet Keith Gill

På vitnelisten står de viktigste aktørene i GameStop-affæren. Blant dem finner vi Vlad Tenev fra Robinhood, Steve Huffman fra Reddit, Gabriel Plotkin fra Melvin Capital og ikke minst er Reddit-brukeren og YouTuberen Keith Gill (‘Roaring Kitty’) innkalt. Han er finansgeniet som fikk GameStop-sneballen til å rulle.

Les Politainments artikkel om Keith Gill.

Annonse

Les Politainments artikler om Gamestop her og her. ITavisen her og her.

Amerikanske og internasjonale hedgefond hadde shortet flere GameStop-aksjer enn det var i sirkulasjon. Dette ryktes blant småinvestorer på subredditet WallStreetBets. De begynte å kjøpe GameStop-aksjer utfra en forståelse av at det ville bli trangt i døren og prisen presses når de shortede aksjene skulle leveres.

Planen virket og aksjeverdien på GameStop økte med flere hundre prosent. Shorterne led milliardtap.

Ifølge New York Times spilte Gill en sentral rolle i GameStop-‘kampanjen’ gjennom Twitter-meldinger og YouTube-videoer. 

På et tidspunkt var hans opprinnelige investering på 53.000, økt i verdi til omtrent 48 millioner amerikanske dollar, eller 422 millioner norske kroner.

You only live once

Gill og Reddit-brukerne brukte i stor grad gratisplattformen Robinhood til å kjøpe GameStop-aksjer. Robinhood fikk kalde føtter da det sto på som verst, og stanset handelen med GameStop. Nå står de overfor anklager om aksjemanipulasjon for at de i en periode blokkerte brukerne fra å kjøpe «YOLO-aksjer». 

YOLO er et akronym for «you only live once» og brukes som et ‘carpe diem’ når WSB-brukere samler seg om enkeltaksjer.

Du kan følge høringen live fra kl. 15 norsk tid 18. februar.

Kilde:
Gizmodo

Annonse