ITavisen skrev for to dager siden om Gamestop-aksjen som siden 13. januar har gått som et prosjektil på børsen.

Nå viser det seg at staten via Pensjonsfondet inntil nylig eide 2,6 prosent av selskapet og kunne ha tjent en halv milliard kroner på aksjeposten.

Gamestop er et videospill-selskap som er innhentet av fremtiden. Butikkene deres er allerede lagt ned i Norge, og hverken aksjekursen eller fremtiden for selskapet ser spesielt lys ut.

Les intervjuet med nordmannen som handlet Gamestop-askjen da den var verdt 40 dollar:

De dystre utsiktene har fått aksjekjøpere til å vedde på nedgang i aksjen, såkalt shorting (se ITavisen), noe diskusjonsforumet Wallstreetbets på Reddit har fått med seg. De har oppmuntret hverandre til å kjøpe aksjen, og de har klart å drive kursen opp vanvittige 1700 prosent iår, hvilket får Financial Times til å skrive om mobben vs Wall Street: De advarer om hvordan mobben på sosiale medier kan angripe finansmarkedet.

Annonse

Politikere på venstreisiden reagerer på at Robinhood-investorer ikke lenger kan handle Gamestop-aksjer på morgentimene amerikansk tid.

Har tapt 5 milliarder dollar

Det som har skjedd er lovlig, men høyst diskutabelt da det driver aksjekursen uten å gjenspeile verdiene i aksjen. Det kan mest sannsynlig anses som et hull i lovverket. Til sammen har shorterne tapt fem milliarder US-dollar på GameStop i år. 

I går stengte Reddits egne moderatorer aksjeforumet

Det gjaldt kun for ikke-påloggede. Etter en time var forumet tilbake med en forklaring som ikke forklarte så veldig mye:

“WallStreetBets er under enorm belastning og er kun åpen for medlemmer. I mellomtiden kan du nyte litt spaghetti.”

og

“Vi har fått så mange kommentarer at vi umulig kan lese eller moderere dem alle.” 

Oppmuntret av mulighetene som er avdekket i sterkt shortede aksjer, har småinvestorene også kastet seg over kinoselskapet AMC og BlackBerry. 

Trenden seiler nok over Atlanterhavet til Europa og algoritmene må omprogrammeres for dem som skal unngå short-tabber eller aller helst forutse neste Reddit-drevne oppgang.

Norge kunne fått flere tusen prosents økning

Utviklingen i Gamestop har tatt helt av på Twitter.

At Oljefondet fremdeles står opplyst som fjerde største eier i Gamestop med 2,6 prosent av aksjene, og angivelig sitter igjen med en vanvittig gevinst på 5600 prosent tilsvarende 56 millioner dollar, noe som igjen tilsvarer nesten en halv milliard norske kroner, er en av sakene som trender.

Chat-appen Discord har utestengt WallStreetBets, men det er begrunnet i hatytringer snarere enn økonomisk svindel. Ikke alle er nemlig like fornøyd med med Wall Street:

Det blir opp til hvert lands reguleringsmyndigheter å avgjøre hvor skillelinjen mellom legitim online aksjediskusjon og markedsmisbruk går.

Da handelen på NYSE tok til i dag var kursen opp 22 prosent etter en halvtime, men falt noe tilbake den følgende halvtimen. Aksjen er 1862 prosent opp siste måned.

Oppdatering: Da børsen stengte klokken 16 lokal tid, var aksjen ned 43,18 %. Den endte på 197,44, ned 150,07. Det betyr at en menge småsparere har tatt gevinst. Dette er et folkelig opprør mot kapitalmakten.

Kilder:
Twitter
The Verge
Financial Times
E24

Annonse