Politainment.no har snakket med en nordmann som allerede forrige uke hoppet på Gamestop-aksjen etter å ha sett en rally rundt den på nett før det hele ble en sak i massemediene.

Oppdatert, 20:54:

Robinhood, investeringsappen som ble brukt av over halvparten av Gamestop-investorene ifølge Motherboard, er nå massesaksøkt grunnet blokkering av blant annet Gamestop-aksjehandel.

Kilde:
Forbes

Annonse

Dette er saken med den utrolige Gamestop-aksjen og kampen mot hedge-fond

Mannen ønsker å være anonym, og beskriver seg som verken ingen profesjonell investor eller økonomisk rådgiver: «Jeg er bare en hobby investor, men basert på informasjonen som har kommet frem i ulike forum de siste dagene, blant annet reddit r/wallstreetbets, så er dette min tolkning av situasjonen»:

  • Hedgefunds shortet Gamestop. Dvs. at de veddet på at kursen skulle gå ned. Med sin enorme kjøpekraft blir det litt en selvfoppfyllende profeti. Kursen til Gamestop ble presset fra 25-20 prosent og helt ned til 2-3 prosent. Deretter virket det som de ble grådige og «doubled down» på shortingen med mål om å kjøre Gamestop konkurs i stedet for å ta fortjenesten de hadde oppnådd.
  • u/DeepFuckingValue på Reddit mente at Gamestop aksjen var kunstig billig og begynte så investere i aksjen om 1 år siden. Mange lo av kontoen, men etter hvert så flere og flere at argumentasjonen for at Gamestop var et godt kjøp.
  • De siste ukene har aksjen fått mer og mer oppmerksomhet. Flere og flere har kjøpt aksjen – dette presset prisen opp.

Kan du forklare dette med shorting?

  • Hvis du shorter en aksje så har du potensielt ubegrenset med tap. Fordi det er ingen tak på hvor høyt en aksje teoretisk sett kan gå. La oss si du shortet en aksje når kursen var 5 dollar. Hvis kursen går til 10 dollar og du dekker posisjonen din, så har du tapt 5 dollar. Hvis kursen går til 300 dollar så har du tapt 295 dollar pr. aksje
  • Det som da kan skje, er at de som har utstedt aksjen, som du har lånt og solgt videre (shortet), kan kreve at du kjøper tilbake aksjen for å sikre seg mot å tape penger. Margin call kalles dette. Om det skjer, går prisen ytterligere opp grunnet økt kjøpspress, og det blir da en kamp mot tiden mellom alle som har shortet aksjen om å komme seg ut så fort som mulig enda mer økt kjøpspress. Dette kalles en short squeeze. Og med tanke på hvor mange aksjer (ca. 130 prosent) som er shortet, vil det ta omlag 6 dager å kjøpe aksjer for å dekke alle short posisjonene med det volumet som aksjen omsettes for den siste tiden.
  • Du har noen som har investert tidlig fordi de mener at Gamestop var en kunstig billig aksje. Og nå er det mange som hopper på fordi man ser en mulig short squeeze som kan gi aggressiv prisvekst på kort tid.

Red anm.: hobby-investoren handlet aksjer da kursen var på rundt 40 dollar (i skrivende stund ligger den på 230 dollar, etter at den kort periode sniffet på 500 dollar) for omlag en uke siden.

En av de største «aksje-aktivistene»: har over 500 000 følgere:

Politainment: «Er dette aktivisme, eller politisk nøytralt?»

Hobby-investor: «Jeg tror det er mange som føler at for første gang er det mannen i gata som kommer godt ut i kamp mot de store finansielle aktørene.

Mange har dratt paralleller til 2008, og at dette potensielt kan bli en stor flytting av kapital fra de rike til de fattige.

Samtidig er det mange som reagerer på at det ble få konsekvenser for «Wall Street» etter 2008. Det var skattebetalerne som endte opp med regninga. Men nå når Wall Street for en gangs skyld taper, så går de hardt ut i media å svartmaler amatørinvestorer som en trussel for økonomien. For meg virker dette som et David mot Goliat situasjon, uavhengig av politisk retning.»

Høyre og venstre har funnet en felles fiende:

Dette sier Roobinhood

Tjenesten har lagt ut en artikkel etter at de valgte å forby kjøp av Gamestop-aksjen. Det er spesielt denne appen som er likt av daytraders da man kan komme i gang med trading på alt fra Dogecoin til tradisjonelle aksjer på et par minutter.

«Vi overvåker kontinuerlig markedene og gjør endringer der det er nødvendig. I lys av den nylige volatiliteten, begrenser vi transaksjoner for visse verdipapirer til kun å stenge posisjoner, inkludert $ AAL, $ AMC, $ BB, $ BBBY, $ CTRM, $ EXPR, $ GME, $ KOSS, $ NAKD, $ NOK, $ SNDL, $ TR og $ TRVG. Vi økte også marginkrav for visse verdipapirer.»

Utover dette viser tjenesten til hjelpedokument som er ment å lære brukerne av tjenesten å tolke markedet.

Samtidig som Nokia, AMC og en rekke andre aksjer støttes av horder av daytraders på Twitter og Reddit, er også Elon Musk-støttede Dogecoin opp 52 prosent siden i går.

Kilde:
Robinhood

Annonse