Er du fortsatt usikker på om krypto er noe for deg? Her er fem gode grunner til å utvide porteføljen og investere i krypto.

De siste ukene har bitcoin og krypto fått et skikkelig oppsving etter at bankverdiene har rast. Frykten for at vi kan stå overfor en ny bankkrise gjør at investorer flykter til blokkjeden og bitcoin, der du “er din egen bank”. Verdens største krypto er nå opp rundt 80 prosent de siste tre månedene.

Økonomisk gevinst er kanskje målet for mange når de investerer i krypto, men for oss er det den banebrytende teknologien bak krypto, med sitt potensiale til å endre verden, som gjør at vi har så stor tro på at krypto er en smart investering for fremtiden. Her er fem gode grunner til å investere i krypto.

1. Bruksområder og adopsjonen vokser stadig

Visste du at bitcoin blir tatt i bruk raskere enn internett ble på sin tid? Før internett virkelig ble tatt imot av folket var skepsisen stor. Bill Gates, for eksempel, hadde en liten utfordring i 1995 med å overbevise David Letterman om å få seg en datamaskin og komme seg på internett.

Annonse

“Hva med dette internett-greiene? Vet du noe om det? Hva er det egentlig?”, spør David. Bill Gates vet hva internett kan gjøre. Han sier “det er vilt, hva som skjer der! Det er det store, nye!”. David er skeptisk, himler med øynene og ler av selveste Bill Gates. “Har du hørt om radio? Har du hørt om lydopptaker?”, spør han ertende. Snart 30 år senere er internett en så stor del av livet vårt at vi ikke tenker over at vi trenger det. Det som er normen i dag ble tidligere sett på en fantasi ingen trodde på.

Noe annet som høres ut som fantasi? Pengeoverføringer uten tredjeparter, en bank som tilhører alle, at alle i verden har tilgang til banktjenester, valuta som tilhører alle, lynraske overføringer på tvers av landegrenser, digitale lommebøker, virtuell kunst, virtuelle eiendommer. Blokkjedeteknologi, web3, desentralisert finans og kryptovaluta, altså.

Formålet med blokkjedeteknologi er å muliggjøre løsninger som vil bidra til å endre verden vi lever i til det bedre. Det er umulig å manipulere blokkjeden, siden den er desentralisert, noe som gjør den ideell for lagring og deling av data. Eksempler på tjenester som kan revolusjoneres ved blokkjedeteknologi er trygg deling av helsedata, lagring av juridiske dokumenter, sporing av materialer og eiendeler, donasjoner og mye, mye mer.

Ikke minst ser vi at flere og flere benytter seg av krypto som investeringsmiddel. Krypto kan være en smart investering for fremtiden hvis man har troen på at det vil komme flere bruksområder og økt brukeradopsjon. I Norge er det allerede 500 000 mennesker som investerer i krypto, og det estimeres at 420 millioner mennesker verden over bruker kryptovaluta. I noen land, som El Salvador og Den sentralafrikanske republikk, er bitcoin en nasjonal valuta.

2. Krypto kan være en god måte å diversifisere aksje- og fondsporteføljen

Kryptovaluta er et spennende alternativ til aksjer og fond. Ulike verdipapirer i porteføljen gir gjerne bedre risikospredning og derfor større trygghet, og det kan være smart å inkludere også krypto i sin investeringsportefølje. På fagspråket heter det at diversifisering gir høyere risikojustert avkastning. Vi har sett et godt eksempel på dette de siste månedene, når krypto har gått opp og aksjemarkedet ned.

Likevel, siden krypto er et nytt marked og en ny teknologi finnes det selvsagt noen fallgruver. Man kan for eksempel sende penger til feil wallet, bli utsatt for svindelforsøk, eller gjøre dårlige investeringsvalg som resulterer i at man taper penger. Dette gjelder også når man skal investere i fond, aksjer, starte bedrift eller annet. Konklusjonen er at man ikke kan oppnå avkastning uten å ta risiko, men tenker man langsiktig kan man også begrense risikoen.

Vi anbefaler at du enten oppbevarer krypto hos en regulert kryptobørs med gode sikkerhetsrutiner og forsikring mot nettkriminalitet, som for eksempel Firi, eller i det som kalles en “cold wallet”.

3. Bitcoin har gitt svært god avkastning over tid

Bitcoin var den første valutaen man trygt kunne sende og motta over internett uten å være avhengig av tredjeparter, som for eksempel banker. I mai 2010 ble bitcoin brukt til å kjøpe noe for aller første gang – nemlig to pizzaer. Laszlo Hanyecz i Florida betalte 10 000 bitcoins for disse to pizzaene, som på den tiden var omtrent 400 kroner.

Tør du gjette på hva prisen er i dag?

Hvis Laszlo skulle kjøpt disse to pizzaene for 10 000 bitcoin i dag ville han betalt 3 003 026 802 kroner for dem. Det er over tre milliarder kroner.

Dette er et godt bilde på bitcoin sin prisoppgang de siste tolv årene. Selv om prisoppgangen på bitcoin har vært en god grunn til at mange har valgt å investere i krypto, er det likevel noe helt annet som gjør at denne kryptoen allerede har formet og vil fortsette å forme fremtidens økonomi betraktelig, nemlig blokkjedeteknologi.

4. Teknologien bak krypto, blokkjedeteknologi, er kraftfull og har et stort potensiale

Kanskje viktigere enn at man kan kjøpe pizza eller investere kryptovaluta (for tenk hvor mange pizza Laszlo kunne kjøpt i dag hadde han investert), er Bitcoin også en protokoll og et betalingsnettverk som er sikret gjennom kryptografi. Alle transaksjoner og data er lagret og tidfestes i det som kalles blokkjeden. Og hva er spesielt med det? Jo, det kan ikke manipuleres av noen. Ingen enkelt aktør, selskap, land eller person kan kontrollere protokollen eller nettverket.

Men hvem er det da som sikrer at alt fungerer slik som det skal? Det er oss. Personer, eller egentlig datamaskiner, over hele verden som jobber sammen.

Man kan se på en blokkjede som en digital regnskapsbok som registrerer informasjon om transaksjoner og hvem som eier hva på et digitalt nettverk, og som er lagret online på en desentralisert måte. Videre kan man bygge på denne teknologien, slik som for eksempel Ethereum har gjort.

Ethereum, den nest største kryptovalutaen i verden, muliggjør det som kalles desentraliserte applikasjoner og smartkontrakter. Disse appene, eller dAppene, “lever” på Ethereum-blokkjeden og skaper en infrastruktur for det nye internettet, Web3, bygget med blokkjedeteknologi. Det er for eksempel dette som har gjort NFT, digital kunst, mulig.

5. Ved å investere i krypto blir du også motivert til å forstå og lære mer om fremtidens økonomi

Du har jobbet hardt for pengene dine, så det er viktig at du forstår hva du bruker dem på og hva du investerer i. Krypto er fremtidens økonomi, og det innebærer så mye mer enn bare penger. Vi anbefaler at du setter deg inn i hva denne nye teknologien vil bringe med seg, og en fin plass å starte er her.

Annonse