En hybrid av bil og fly kalt «AirCar» er av sivile slovakiske luftfartsmyndigheter sertifisert etter 70 timers «streng flytesting forenlig med European Aviation Safety Agencys (EASA) standarder”. Dette baner potensielt vei for fremtidens flyvende kjøretøy.

Flybilen har «en forbløffende statisk og dynamisk stabilitet»

Bilen som har utseende som en sportsbil, er skapt av et team på åtte høyt kvalifiserte ingeniører i det slovakiske selskapet Klein Vision. Selskapet er grunnlagt av professor Stefan Klein som har viet de siste tyve årene til å gjøre virkelighet av «den flyvende bil».

Flytestingen omfattet mer enn 200 flyvninger som foruten start og landing, inkluderte en lang rekke fly- og prestasjonsmanøvrer. I flymodus demonstrerte kjøretøyet “en forbløffende statisk og dynamisk stabilitet”, Ifølge Klein Vision. Start- og landingsprosedyrene ble gjennomført uten at piloten måtte berøre flykontrollene.

Mer enn 100 000 arbeidstimer

Det tok ingeniørteamet over 100 000 arbeidstimer å konvertere arbeidstegningene av flybilen til matematiske modeller og deretter bygge den.

Annonse

AirCar-sertifisering åpner for masseproduksjon av svært effektive flyvende biler. Sertifiseringen er offisiell og bekrefter at fremtidens mellomdistansereiser står overfor radikale endringer. 

Professor Stefan Klein

Stefan Klein er også ansvarlig for forskningsprosjekter i samarbeid med Audi, Volkswagen og BMW.

En ny kategori transportmiddel

Civil Aviation Division i Slovakias transportmyndigheter har fra starten i 2017 nøye overvåket alle stadier av utviklingen av AirCar. Transportmyndighetenes direktør René Molnár sier at sikkerhet er høyeste prioritet: “AirCar kombinerer high end-innovasjoner hvor sikkerheten samsvarer med EASAs standarder. Den definerer en ny kategori transportmiddel som både er en sportsbil og et trygt fly. Sertifiseringen var en utfordrende og fascinerende oppgave.”

Kommersielt tilgjengelig i løpet av 12 måneder

Klein Vision håper ifølge CNN å ha AirCar kommersielt tilgjengelig i løpet av tolv måneder, men ettersom det kreves flysertifikat for å kjøre hybriden, vil det sannsynligvis ta noe tid før de blir allemannseie.

Anton Zajac, medgründer i Klein Vision, forteller at AirCar i flymodus kan oppnå en maksimal høyde på 5500 meter og at det bruker «drivstoff som selges på en hvilken som helst bensinstasjon”. I sportsbilmodus gjør den 160 km/t. Take off-hastigheten er 115 km/t i flymodus. Vekten er 1000 kilo og den drives av en 1,6-liters BMW-motor.

Tre minutter fra fly- til sportsbilmodus

AirCar gjennomførte den første intercity-flyvningen mellom Nitra og Slovakias hovedstad Bratislava ifjor. Flyvningen tok 35 minutter. Etter landingen tok det mindre enn tre minutter å skifte fra fly- til sportsbilmodus.

Klein Vision har også testet en kraftig, men lett «ADEPT» Airmotive-flymotor og ferdigstilt tegninger og tekniske beregninger for en kommende énseter som vil kunne oppnå hastigheter på over 300 km/t og få en rekkevidde på 1000 kilometer.

Kilde: Klein Vision

Annonse