Kina dempet aktiviteten i kryptogruvene betraktelig da de store betalingsplattformene og låneinstitusjoner idag fikk ytterligere beskjed om at kryptohandel ikke vil bli tolerert.

Bitcoin var ned 12 prosent siste døgn og har mistet bortimot halvparten av verdien siden toppen i april. Andre kryptoer trekkes ned sammen med bitcoin: Ethereum var ned rundt 14 prosent mens Dogecoin gikk hele 26 prosent og eliminerte dermed all gevinst siden april.

Turbulensen neppe over

Kryptovalutaer har møtt motstand fra flere hold i det siste. Bekymringer for miljøavtrykk og inngripen fra myndigheter er to av dem.

Kina har i flere måneder kjørt en ganske aggressiv kampanje for å begrense bruken av kryptovalutaer.

Annonse

«Grundig identifisere kryptovaluta-børser»

Den kinesiske sentralbank ba igår den populære online betalingsplattformen Alipay som drives av Jack Mas Ant Group, og fem andre store låneinstitusjoner om «grundig å undersøke og identifisere» kryptovaluta-børser og forhandlere og kutte alle transaksjoner med dem.

Handel med kryptovaluta og spekulative aktiviteter … avler risiko for ulovlige overføringer av eiendeler og hvitvasking av penger.

Kinas sentralbank

De långiverne som ble tilsnakket av sentralbanken inkluderte Industrial and Commercial Bank, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, Postal Savings Bank of China og Industrial Bank.

Jack Ma «flinkeste gutt i klassen»

Alle de seks selskapene sa etter sentralbankens kunngjøring at hverken institusjoner eller enkeltpersoner har lov til å bruke plattformene til kryptorelatert aktivitet. I tillegg lovet Alipay å øke overvåkningen av kryptotransaksjoner på plattformen. At Jack Mas Alipay er flinkeste gutt i klassen overrasker kanskje ikke med tanke på den tre måneder lange «tenkepausen» han tok seg før han like overraskende som han forsvant, dukket opp igjen 20. januar.

Les Politainment:
Hvor er Jack Ma?
Der var Jack Ma

Kunngjøringen er ingen ny policy for makthaverne i Beijing, heller en markering av hvor langt landet er villig til å gå for å begrense bruken av bitcoin og annen digital valuta.

Stans av all kryptograving og kutt i strømforsyningen

I helgen beordret den sørvestlige provinsen Sichuan stans av all kryptograving og kuttet strømforsyningen til mange gruver. Provinsen er et senter for kryptograving i Kina.

Kina har ikke noe fullstendig forbud mot krypto, men allerede i 2013 erklærte myndighetene at bitcoin ikke er en ekte valuta og forbød finans- og betalingsinstitusjoner å handle med den. Også den gangen vektla de potensialet for at bitcoin kunne brukes til hvitvasking og understreket behovet for å «opprettholde økonomisk stabilitet» og «beskytte yuanens status som fiat-valuta».

Kina ikke alene om krypto-skepsis

Også amerikanske myndigheter har flere ganger uttrykt skepsis til fremveksten av kryptovalutaer på lignende grunnlag som kineserne. Forkjempere for kryptovalutaer vektlegger truslene mot individuell handlefrihet og uro for myndighetenes økende kontroll med befolkningen gjennom fiat-valutaene. Elon Musk sier spørsmålet ikke er om kryptovalutaer vil befeste seg som betalingsmidler, men når.

Mens denne artikkelen ble skrevet svingte bitcoin fra 31 400 via 32 683 til 31 915 USD.

Kilde: CNN

Annonse