Jack Ma, grunnleggeren av Alibaba Group og en av verdens rikeste menn, er forsvunnet. Kinesiske myndigheter mistenkes å stå bak.

Journalist: Arnt Jensvoll.

«Ingen» vet hvor Jack Ma er

Jack Ma er ikke blitt sett offentlig på flere uker. Han skulle delta i filmingen av sitt eget talentshow “Africa’s Business Heroes”, men ble erstattet av en annen Alibaba-topp. Dette har ført til spekulasjoner om at Ma kan være offer for en politisk motivert bortføring.

I oktober holdt Jack Ma et innlegg på en konferanse i Shanghai der flere av lederne i Det kinesiske kommunistparti var til stede. Han kom med hard kritikk av myndighetenes regulering av teknologibransjen og sa at Kinas økonomi er for dominert av store statlige banker og illustrerte det på poetisk kinesisk vis:

Annonse

“Store banker er som store elver. Men vi trenger også bekker og kanaler. Uten blir det flom og tørke.”  Talen fikk stor oppmerksomhet og ble delt utallige ganger på internett.»

Jack Ma

Kina er irritert på Ma, og kanskje mer enn bare det

Senere har kinesiske myndigheter tatt grep mot milliardærens selskaper. De etterforsker Alibaba for monopolvirksomhet.

I november 2020 ble børsintroduksjonen av Ant Group på 34 milliarder dollar, verdens største, på 48 timers varsel suspendert av både Shanghai Stock Exchange og Hong Kong-børsen.

Ma som er regnet som Asias rikeste mann, har ifølge Bloomberg Billionaires Index tapt mer enn 11 milliarder dollar de siste tre månedene – fra 61 milliarder dollar i oktober 2020 til 50,6 milliarder dollar pr. idag.

For kineserne var Jack Ma synonymt med suksess. Han er engelsklæreren som ble internettgründer, han er landets rikeste mann.

Alibaba er Asias Amazon. Ma var den første høyprofilerte kineseren Donald Trump møtte etter at han ble valgt inn i Det hvite hus. Ma har levd et rockestjerneliv inntil han plutselig på mystisk vis ikke er å oppdrive. Og nå skifter stemningen. “Pappa Ma” er blitt mannen folk i Kina elsker å hate. Han er blitt kalt «skurk», «ond kapitalist» og et «blodsugende spøkelse».

Jack Ma og Elon Musk snakket sammen i august i fjor:

Annonse