Amerikanske myndigheter har innledet etterforskning av den Kina-baserte e-handelsgiganten Alibabas cloud-enhet på grunn av bekymring for at den kan utgjøre en risiko for amerikansk nasjonal sikkerhet.

Amerikanerne vil ha det klart for seg om kinesiske myndigheter har tilgang til sensitiv informasjon

Etterforskningen er fokusert på Alibabas praksis for lagring av data om amerikanske kunder, ifølge Reuters. Amerikanske myndigheter vil klargjøre om kinesiske myndigheter kan ha tilgang til sensitiv informasjon, eller mulighet til å blokkere tilgang til data lagret i Alibaba-skyen.

Etterforskningen ble beordret kort tid etter at president Biden tiltrådte i januar. Tidligere har handelsdepartementet under president Donald Trump, uttrykt bekymring for sky-enheten.

Kan forbys å operere i USA

Etterforskningen kan resultere i regulatoriske foranstaltninger mot Alibabas sky-virksomhet, i verste fall kan de forbys å operere i USA.

Annonse

En representant for det amerikanske handelsdepartementet sa til Reuters at de ikke kommenterer «eksistensen eller ikke-eksistensen av transaksjonsvurderinger». 

Alibabas cloud-computing-enhet har ikke oppnådd utbredt bruk i USA. Selskapet har angivelig sagt i sin årsrapport at amerikanske firmaer «kan bli forbydd å fortsette å gjøre forretninger med oss, inkludert å utføre sine forpliktelser i henhold til avtaler som involverer våre (…) cloud-tjenester».

Et våkent øye på Kina

Amerikanske myndigheter har trappet opp kontrollen med kinesiske firmaer under den pågående handelskonflikten mellom de to nasjonene. Amerikanske myndigheter har lenge anklaget Kina for tyveri av intellektuell eiendom.

I 2019 svartelistet Trump-administrasjonen den kinesiske teknologigiganten Huawei med henvisning til nasjonale sikkerhetshensyn.

«Skybaserte systemer tilgjengelig for utenlandske motstandere»

I august 2020 ba Trumps utenriksdepartement om et utvidet «rent nettverk»-initiativ for å «hindre at amerikanske borgeres mest sensitive personopplysninger og våre virksomheters mest verdifulle intellektuelle eiendom, inkludert covid 19-vaksineforskning, blir lagret og behandlet på skybaserte systemer tilgjengelig for våre utenlandske motstandere».

Og i mars ifjor identifiserte Federal Communications Commission Huawei og fire andre kinesiske selskaper som «en uakseptabel risiko for USAs nasjonale sikkerhet».

Alibabas bekymringer er ikke begrenset til det amerikanske markedet. Kinesiske myndigheter har gjentagne ganger bøtelagt Alibaba og andre teknologiselskaper for brudd på antitrust-lovgivningen.

Alibaba

Alibaba Group Holding Limited er et multinasjonalt kinesisk teknologiselskap som spesialiserer seg på e-handel, detaljhandel, internett og teknologi. Selskapet ble grunnlagt av Jack Ma i 1999 og tilbyr forbruker-til-forbruker og business-to-business salgstjenester via nettportaler, samt elektroniske betalingstjenester, shoppingsøkemotorer og nettskytjenester. Aliexpress er ett av Alibabas datterselskaper.

Les også: Hvor er Jack Ma?

19. september 2014 innbragte Alibabas børsnotering på New York Stock Exchange 25 milliarder dollar, noe som ga selskapet en markedsverdi på 231 milliarder dollar og var den desidert største børsnoteringen i verdenshistorien. Alibaba er idag blant verdens ti mest verdifulle selskaper.

I 2020 ble Alibaba rangert som verdens femte største selskap innen kunstig intelligens.

Kilde: Reuters

Annonse