Youtuberen Trevor Jacob (28) er under etterforskning etter at han styrtet med et sivilt fly i november ifjor. Han mistenkes for selv å ha orkestrert hendelsen for å få klikk på sosiale medier.

Må «redde» seg selv ved å hoppe ut i fallskjerm

I november laget han en video hvor han tilsynelatende må redde seg selv ved å hoppe ut av et lite privatfly i fallskjerm da han fløy over Los Padres National Forest i California. Flyet var en Taylorcraft BL64 fra 1940. 

Videoen viser hvordan hans nyanskaffede fly styrter i bakken den 24. november ifjor. Han var på vei til Mammoth Lakes hvor han planla paragliding og snowboarding. Underveis forteller han med et smil at han ville spre sin avdøde venns aske over Sierra Nevada-fjellene. Basehopperen Johnny Strange ble drept i en ulykke i 2015 og Jacob forklarer at han elsket Sierra Nevada.

… med actionkameraer i alle vinkler

Videoen er blitt møtt med skepsis av youtubere med forståelse for luftfart. Jacob hadde montert actionkameraer på flyets vinger, stabilisator og i cockpiten. Men ingen kameraer viser instrumentene. Taylorcraft-motoren mistet angivelig strømmen, gikk i stå og kunne ikke gjenstartes. Jacob kaster seg ut av flyet og sender det ubemannede veteranflyet mot bakken.

Annonse

… og på stang

Jacob er iført fallskjerm og det er ingen lettvekts nødfallskjerm som småflypiloter ofte bærer. Youtuberen stuper fri fra flyet med et action-kamera på stang. Han ser ikke ut til å prøve å gjenstarte motoren eller foreta feilsøk.

Det dødsdømte flyet styrtet i høy hastighet i et kupert område uten å starte brann. Under videoen står det i kommentarfeltet at denne delen av California er mottagelig for buskbrann. Andre påpeker at han befant seg i relativt stor høyde, hvilket ville gjort det mulig å seile i lang tid. En youtuber som er profesjonell dronepilot, Trent Palmer, bemerket at Jacob tilsynelatende hadde låst opp døren allerede før motoren skulle ha sviktet. Ved å gjennomgå luftopptak av området identifiserte han et nærliggende område hvor Jacob med stor sannsynlighet kunne gjennomført en nødlanding.

Ingen nødsituasjon?

Jacob synes heller ikke å gjøre noe forsøk på å erklære en nødsituasjon eller på annen måte å bruke flyets radio. Folk som kjenner området har lagt ut videoer som viser hvor langt et sånt fly kunne ha svevet.

Etter å ha landet når Jacob til fots frem til vraket for å hente kameraene og han forteller oss hvor heldig han er som er levende. 

Før videoen slutter bestiger Jacob et fjell hvorfra han sprer sin avdøde venns aske.

Olympiade-deltager 2014

Et aspekt ved den digitale tidsalder er de sosiale mediers tiltrekningskraft og makt – og for Trevor Jacob handler livet om klikk etter at karrieren som snowboarder tok slutt. Han representerte USA på snowboard under vinterolympiaden i Sotsji 2014 der han ble nummer 9. Idag er han bedre kjent som youtuber enn som snowboarder. 130 000 abonnenter følger hans tatoveringer, interesse for jenter og mer eller mindre arrangerte eventyr. En del av videoene hans har flere titalls tusen visninger, men de fleste har oppnådd moderate tall. 

1,3 millioner visninger

Videoen har i skrivende stund nesten 1,3 millioner visninger. At Federal Aviation Agency har bekreftet at de vil undersøke flystyrten ser ut til å få fart på Jacobs karriere som youtuber.

Moralen er: Ikke se denne videoen …

Annonse