Jeff Bezos’ Blue Origin har tilbudt selv å dekke kostnader for to milliarder dollar om NASA går tilbake på tildelingen av månelandingskontrakten til Elon Musks SpaceX, og heller gi den til Blue Origin.

NASA vraket Bezos, valgte Musk

I april valgte NASA Elon Musks SpaceX til månelandingsprogrammet og de henviste blant annet til budsjettmessige begrensninger. I utgangspunktet hadde NASA sagt at de ville fordele kontrakten på to selskaper for å fremme konkurransen.

Les Politainment: NASA velger Elon Musk, vraker Jeff Bezos

Blue Origins anbud omfattet flere samarbeidende selskaper under det patriotiske navnet National Team. De tok sikte på å ta med seg første kvinne og første farvede til månen.

Kontrakt til 25 milliarder

NASA begrunnet tildelingen med pris og SpaceX slo de andre budgiverne med «bred margin». Den tildelte kontrakten var verdt 2,89 milliarder dollar, rundt 25 og en halv milliard kroner.

Annonse

«Få programmet tilbake på rett spor»

I et brev til den amerikanske romfartsorganisasjonens administrator Bill Nelson, sier Bezos at Blue Origin vil frafalle opptil to milliarder dollar for nåværende og neste to regnskapsår samt finansiere et demonstrasjonsoppdrag «for å få programmet tilbake på rett spor».

Dette tilbudet er ingen betalingsutsettelse, men et permanent frafall. 

Jeff Bezos

Amazon-ansatte og -kunder sponser

Tilbudet kom en uke etter at Blue Origin gjennomførte sin første bemannede flytur til kanten av rommet. Under en pressekonferanse sa Bezos at selskapet har bookinger for nesten 100 millioner dollar for fremtidig romturisme. For det ble han møtt med kritikk for at «alle Amazon-ansatte og alle Amazon-kunder» sponser tilbudet hans.

Les ITavisen: Jeff Bezos med bena på jorden etter ti minutter lang romferd 

Les Politainment: Elon og Richard romkamerater: Musk har bestilt billett med Virgin Galactic

I gårdagens brev gjentok Bezos Blue Origins klage på at de ikke fikk sjanse til å revidere kostnadene på sitt tilbud, og argumenterte for at NASA burde gå tilbake til sin opprinnelige konkurransestrategi.

Konkurranse vil forhindre at et enkelt selskap får uforholdsmessig innflytelse over NASA. Uten tidlig konkurranse vil NASA ha begrenset handlingsrom når de i fremtiden står overfor tapte tidsfrister, designendringer og kostnadsoverskridelser.

Jeff Bezos

Sanders: «Multimillionbevilgning til Bezos»

En talsmann for NASA sier at de er «klar over» Bezos brev, men kan ikke kommentere det av hensyn til Bezos’ tidligere anke over tildelingen. Regjeringen avgjørelse forventes å foreligge tidlig neste måned.

I juni vedtok senatet “Endless Frontier Act” hvor de bevilget ti milliarder dollar til månelandingsprogrammet for å øke konkurransen. Bernie Sanders kalte det en «multimillionbevilgning til Bezos».

Kilde: Space News

Annonse