Richard Branson har skapt mange overskrifter, ikke bare med gårsdagens gedigne stunt da han dro til himmels med sin egen romgreie. Han hadde visstnok fremskyndet ferden for å komme Jeff Bezos i forkjøpet.
Konkurrenter og venner
Om Branson var i verdensrommet er diskutabelt og det blir diskutert, men det er utvilsomt godt for markedsføringen av romturisme-prosjektene å kalle det verdensrommet.
Nå har Elon Musk bestilt billett med Virgin Galactics. I et intervju med The Sunday Times har Richard Branson bekreftet at grunnleggeren av SpaceX har lagt inn en bestilling med Virgin Galactics. Han la til:
Elon er en venn, kanskje jeg reiser med et av skipene hans en dag.
Richard Branson
Det er ikke klart når Elon Musk skal ombord i Virgin Galactics romskip. Prisen på et sete til ytterste grense for jordkloden inkludert fire minutters vektløshet, er godt over to millioner kroner. En reservasjon koster nesten 90 000 kroner.
… men ikke med Jeff Bezos
Jeff Bezos som har ambisjoner om å nå lenger ut enn Richard Branson, har i en serie tweets rakket ned på Virgin Galactic. Alt fra små vinduer til mangelen på rømningsmekanismer i Virgin Galactics romskip blir fremhevet. Kanskje er Elon Musks billettreservasjon en håndsrekning til Bransons romprosjekt, det er jo vel kjent at Musk og Bezos ikke er på godfot.
Les ITavisen: Elon Musks “Can’t get it up”-kommentar til Jeff Bezos går viral. Morsomme gutter, disse rikingene.
Slo Bezos med ni dager
Romkappløpet i det 20. århundre var et resultat av feiden mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen. Denne gangen drives kappløpet av konkurransen mellom milliardærer. Richard Branson slo Jeff Bezos med ni dager som første milliardær på tur i eget romskip. For det er han beæret med FAA “astronautvinger” av amerikanske luftfartsmyndigheter. Det er bare amerikanerne som setter grensen til rommet på 80 kilometer.
Ingen romferd?
Astronautic Records Commission i Fédération Aéronautique Internationale behandler ikke Bransons tur som romferd, men sier at det opplevelsesmessig ikke er forskjell på åtti og de hundre kilometerne som de definerer som grensen til verdensrommet.
I kommentarfeltet til ITavisens dekning av Bransons fremskyndede romferd diskuteres hvor atmosfæren slutter og rommet begynner. “Noen sier 80 km, andre 100 km,” skrev denallerv. “Personlig tenker jeg at astronauter er i verdensrommet. Turister som skraper øvre grense av atmosfæren i noen få minutter gjør nettopp det. Skraper øvre del av atmosfæren i noen minutter.”
Kilde: The Times