En rapport fra The Information avslører at en rekke apper fra en paramilitær kinesisk gruppe som amerikanske myndigheter har svartelistet, er å finne på App Store. 

Apple sier at de overholder amerikansk lov, men selskapet står under press for å kutte økonomiske bånd til Xinjiang-provinsen.

Det er blitt risikabelt å gjøre forretninger i denne delen av Kina ettersom beskyldningene om tvangsarbeid, misbruk og folkemord mot den uiguriske muslimske befolkningen vokser.

Paramilitær organisasjon

Appene som byr på nyheter, informasjon om offentlige tjenester og hjelper små bedrifter med å administrere tjenester og e-handel, er blitt opprettet av Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), en organisasjon med ansvar for regionens økonomi og sikkerhet. Amerikanske myndigheter betrakter gruppen som paramilitær og har svartelistet den. 

Annonse

Les også: Huawei med teknologi for etnisk gjenkjenning

Flere vestlige regjeringer og menneskerettighetsorganisasjoner beskylder XPCC for å misbruke og å ha sterilisert opptil to millioner uigurer. Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger avvist påstandene.

At den amerikanske regjeringen har svartelistet XPCC betyr at selskaper og organisasjoner fra USA ikke kan gjøre forretninger med dem.

Vi er klar over situasjonen og vi overholder amerikansk lov.

Apple

Advokater med spesiale på overholdelse av svartelisting sier at retningslinjene for sanksjonering av mobilapper ikke er ferdig utarbeidet. De sier videre at det vil være galt av Apple inntil videre ikke å blokkere appene eller søke veiledning hos amerikanske myndigheter.

Tidligere har Apple blokkert apper i land som Iran, og ikke bare i det angjeldende land, også globalt.

Håndhevelsen av amerikansk svartelisting er ingen offentlig transparent prosess. Det er også uklart hvordan mobilapper passer inn i bildet.

I dette tilfelle kan det være at App Store bare er en del av bildet, en annen og kanskje viktigere faktor kan være Apples avhengighet av kinesiske tredjepartsleverandører. 

Kilde:
The Information

Annonse