Amazons-ansatte ønsker å organisere seg. Arbeidspresset er så stort at de for å spare tid gjør fra seg i poser og tisser i flasker.

Salgssjef i Amazon, Dave Clark hånet senator Bernie Sanders for å besøke Amazon-arbeiderne i Alabama: «Hvis du vil høre om 15 dollar i timen og helsevesenet, kan du lytte til Sanders. Hvis du vil tjene minst 15 dollar og ha et godt helsetilbud, jobber du i Amazon.»

Kongressrepresentanten Mark Pocan svarte på Twitter: «Ingen progressiv arbeidsplass betaler arbeiderne 15 dollar i timen og får dem til å tisse i vannflasker.» 

Pocans tweet er et ekko fra en bok fra 2018 av den britiske journalisten James Bloodworth: «Hired: Six Months Undercover in Low-Lage Britain» (jeg kunne ikke finne boken på Amazon. Tilfeldig?). Det var der det først ble det avslørt at Amazon-arbeidere ble tvunget til å tisse i flasker for å unngå toalettpauser.

Amazon var raskt ute og avviste flasketissingen:

Annonse

Du tror vel egentlig ikke på tisse i flasker-historien? Hvis det var sant, ville ingen jobbeT for oss.

Amazon på Twitter

Men Amazon-arbeidere sier at praksisen er så utbredt på grunn av arbeidspresset, at lederne ofte har referert til det under møter og også i formelle dokumenter og e-poster, som The Intercept har fått innsyn i. Dokumentene viser at ledelsen ikke gjorde noe for å lette presset arbeiderne levde med. I noen tilfeller gjorde ansatte til og med fra seg i vesker.

Amazon ville ikke kommentere saken overfor The Intercept, og selskapet har en ekstremt dårlig historikk på arbeidervelferd:

Et konfidensielt Amazon-dokument fra januar, beskriver overtredelser fra ansatte som blant annet inkluderer «offentlig vannlating» og «offentlig avføring». Dokumentet ble lekket til The Intercept av en Amazon-ansatt som for å unngå reprimande ønsker å være anonym.

Menneskeavføring i Amazon-pose

Den samme Amazon-ansatte lekket også en e-post fra mai ifjor der en av Amazons logistikksjefer refser ansatte for å ha gjort fra seg i poser. «Ikveld fant en medarbeider menneskeavføring i en Amazon-pose som ble returnert av en sjåfør. Dette er tredje gang de siste to månedene at poser er blitt returnert med avføring inni. Vi forstår at sjåfører kan oppleve krisesituasjoner underveis. Spesielt under Covid har man slitt med å finne toaletter når de leverer.»

«Vi har lagt merke til en økning av alle slags uhygienisk søppel i poser: Brukte masker, hansker, urin på flasker» fortsetter e-posten. «Ved å skanne posens QR-kode kan vi enkelt identifisere sjåføren som sist hadde posen. Denne oppførselen er uakseptabel, og vil få konsekvenser. Vennligst kommuniser denne meldingen til sjåførene. Vær eksplisitt om at de IKKE kan la flasker med urin ligge i posene.»

Vi er implisitt tvunget til å gjøre fra oss i flasker og poser, ellers vil vi miste jobbene våre på grunn av for mange ikke-leverte pakker.

Halie Marie Brown (26), tidligere sjåfør for Amazon, til The Intercept 

Under mellomtittelen «Urinflaske» skriver Halie Marie Browns tidligere sjef i Amazon i en epost: «Om morgenen må du sjekke varebilen din grundig for søppel og urinflasker. Hvis du finner urinflasker må det rapporteres til ledelsen, supportavdelingen eller direkte til meg. Varebilene vil bli inspisert av Amazon. Funn av urinflasker medfører at sjåføren umiddelbart tas ut av tjeneste.»

De gir oss 30 minutters betalte pauser, men tar du dem kan du ikke fullføre arbeidet ditt uansett hvor rask du er. 

Amazon-sjåfør, Massachusetts

På spørsmål om ledelsen ville lette arbeidspresset i lys av tisse-praksisen, sa Brown: «Ikke i det hele tatt. I løpet av min tid der økte faktisk antall pakker og stopp.»

Koronaen har gitt Amazon en enorm boom og presset har økt mens grunnleggeren Jeff Bezos’ (Jeffrey Preston «Jeff» Bezos, opprinnelig Jørgensen) formue økte med sytti milliarder dollar ifjor, tilsvarende 600 milliarder norske kroner. De ansattes produktivitet overvåkes i detalj og de lever i kontinuerlig frykt for represalier om de ikke oppfyller firmaets produktivitetskrav.

Hver eneste dag må jeg tisse på flaske for å fullføre ruten min. Dette er så vanlig at du ofte finner flasker fra andre sjåfører som er gjenglemt under setene i varebilene. … Det faktum at Amazon tvitrer om det er bare komisk.

Houston-basert Amazon-sjåfør til The Intercept

Avstemningen blant Amazons lagerarbeidere i Alabama om hvorvidt de skal forenes i fagforbund, er blitt en het sak for amerikanske arbeidstagere. Amazon har offentlig kritisert Sanders for støtten til arbeiderne, men han er ikke den eneste politikeren som har uttrykt sympati for de ansattes rett til å organisere seg uten å møte press eller trusler fra arbeidsgiverne. 

Det viktigste valget for amerikansk arbeiderklasse i det 21. århundre.

Kongressmedlem Andy Levin

Avstemningen finner sted 29. mars og vil avgjøre om de mer enn 5000 lagerarbeiderne slutter seg til Retail, Wholesale and Department Store Union. Ingen av Amazons 800 000 ansatte i USA er p.t. fagorganisert.

Amazon Confidential:

Kilde: The Intercept

Annonse