Huawei har ifølge amerikanske forskere, utviklet et system for identifisering av mennesker basert på etnisitet.
Huawei sier at teknologien ikke er designet for å identifisere etniske grupper, og at de planlegger å endre den, melder BBC.
Twitter stoppet den kinesiske ambassaden i USA
De fleste uighurer bekjenner seg til islam og det uroer kinesiske myndigheter. Det påstås at uighurene er utsatt for tvangssterilisering, tvangsabortering, tvangsarbeid og “omskolering” i leire der barn ofte blir skilt fra foreldrene, hvilket myndighetene i Beijing fremstiller som frivillig opplæring.
Uighurfolket har opprinnelse i Xinjiang-provinsen i det nordvestlige Kina.
Kinesiske myndigheter blir nå beskyldt for å ha tatt i bruk høyteknologi i overvåkningen av dem etter at Huawei sammen med flere ledende kinesiske teknologiselskaper, skal ha utviklet avansert ansiktsgjenkjenningsteknologi som med stor sannsynlighet identifiserer uighurer i gatebildet.
Dette mener Human Rights Watch
«Et teknisk krav fra det kinesiske departement for offentlig sikkerhet, er gjenkjennelse av etnisitet. I resten av verden ville målrettet overvåkning av et folk på etnisk grunnlag være uakseptabelt. I Kina står en slik politikk uimotsagt fordi uighurer mangler makt,» uttalte Maya Wang fra Human Rights Watch.
Hun fortsatte: «Ethvert selskap som selger programvare og systemer for videoovervåkning til kinesiske myndigheter, må oppfylle myndighetenes krav, også om de inkluderer deteksjon av etnisitet. Det rette for disse selskapene er umiddelbart å stoppe salg og vedlikehold av overvåkningsutstyr, programvare og systemer til myndighetene.»
Kina ønsker ikke påståtte jihadister tilbake
Kinas overvåkning av uighurene ble intensivert etter at mellom 4000 og 5000 (ifølge grove estimater) uighurske jihadister vervet seg til krigen mot Assad-regimet i Syria. Disse utgjør et betydelig regionalt og internasjonalt sikkerhetsproblem. De har rykte som islamske purister som er lojale mot al Qaida og omtales som de dyktigste fremmedkrigerne.
Ifølge offisielle kilder fra Al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria, er der anslagsvis 2000 personer av kinesisk opprinnelse.
Tjenestemenn ved leiren sier at de som hevder å være kinesiske borgere har kvittet seg med dokumenter som kan bevise det, noe som kompliserer ethvert forsøk på å sende dem tilbake.
I dette klimaet er Beijing lite lysten på å få jihadistene og deres familier i retur. Dette sammenfaller med økte sosiale og politiske spenninger mellom uighurer og kinesiske myndigheter.
Kilde:
BBC