PewDiePie-videoen «Coco» brøt med YouTubes retningslinjer da den angrep Cocomelon, den mest sette barnekanalen på YouTube.

Lang, ulmende feide

YouTube har fjernet en video på den populære kanalen PewDiePie. Videoen harselerte over Cocomelon som er den mest populære barnekanalen på nettstedet.

Videoen med tittelen «Coco» var en opptrapping av en lang, ulmende feide mellom den svenske youtuberen PewDiePie, som egentlig heter Felix Arvid Ulf Kjellberg, og Cocomelon, en kanal som publiserer 3D-animerte sanger og barnerim.

PewDiePie var kanalen med flest abonnenter på YouTube frem til mars ifjor da han ble forbigått av T-series, som ble grunnlagt av et indisk plate- og filmselskap.

Annonse

Sjikane-videoer

PewDiePie-Felix har tidligere fått oppmerksomhet for å lage nid-videoer over kanaler som har truet hans topposisjon på YouTube. I 2018 spilte han inn en video som skal ha sjikanert T-Series. Da hadde de to YouTube-gigantene i flere måneder kjempet om YouTube-toppen. Han mobiliserte sine mest trofaste fans for å beholde ledelsen, men måtte se seg slått.

YouTube er blitt kritisert for en slapp tilnærming til «trakassering», og i 2019 oppdaterte de politikken sin. 

«Våre retningslinjer forbyr innhold som medfører gjentatt trakassering på og utenfor plattformen.»
«Etter en gjennomgang har vi fjernet den aktuelle videoen.» 

YouTube

Selskapet sier at de så en økende sjikane mot Cocomelon i kjølvannet av PewDiePie-«Coco»-videoen og valgte å ta den ned for å forebygge.

Hva som legges i trakassering er et definisjonsspørsmål.

De store aktørene i Silicon Valley fremstår mer og mer som massesensur-aktører.

Politainment har skrevet om det tidligere og temaet vekker debatt blant leserne, se blant annet her og her.

Fra juli 2020 er Cocomelon den nest mest viste YouTube-kanalen i verden, bare forbigått av T-Series. Cocomelon er den tredje mest abonnerte kanalen i verden (105 millioner), bak T-series (172 millioner) og PewDiePie (109 millioner). At Cocomelon truer PewDiePies annenplass, kan være årsaken til den påståtte sjikane-videoen.

Cocomelon ble opprettet av et middelaldrende koreansk-amerikansk par i Sør-California, men er kjøpt opp av det britiske selskapet Moonbug Entertainment.

Kilde: Bloomberg, Wikipedia

Annonse