Journalist: Joar Are Lyngaas.

Edward Snowden, som ble gitt permanent oppholdstillatelse i Russland, sier at han og hans kone søker nå et dobbelt USA-russisk statsborgerskap slik at de kan besøke familie i USA samtidig som de har mulighet til å se sin sønn vokse opp i Russland. 

Snowden, som tidligere jobbet for CIA, lekket ut klassifisert informasjon om at amerikanske myndigheter i samarbeid med ‘National Security Agency’ overvåket befolkningen i USA. Siden den tid har han altså levd i eksil i Moskva, Russland – dette for å unngå og stå til retten for spionasje-anklager i hjemlandet.

Edward Snowden venter barn

Edward Snowden sin kone, Lindsay Mills, sa sist uke at de to venter barn som har forventet ankomst allerede innen en måned, barnet vil få russisk statsborgerskap.

Annonse

«Etter mange års seperasjon fra våre foreldre samt det faktum at jeg og min kone har ingen interesse av å være separert fra vår sønn. Har vi nå bestemt oss – i denne vanskelige pandemi-situasjonen med stengte landegrenser – for å søke dobbelt USA-russisk statsborgerskap», melder Snowden på Twitter.

«Lindsay og jeg vil alltid være Amerikanere og vi kommer til å oppbringe vår sønn med alle verdier fra USA som vi elsker – inkludert friheten til å si hva han mener. Jeg ser frem til dagen vi kan returnere til statene, så hele familien kan være sammen igjen», sier han i en annen post.

Ønsker å skaffe Russisk pass

Hans advokat, Anatoly Kucherena, sier at han vil begynne papirarbeidet for å anskaffe Snowden et russisk pass, snart.

«Edward har fortalt meg at deres barn er forventet født allerede i Desember; siden barnet vil ha rettigheter til et russisk statsborgerskap ved fødsel, vil han også være en statsborger av Russland.», sier Kucherena. (Kilde: «Interfax news agency»)

Russland har tidligere i år lettet på sine statsborgerskap regler slik at utlendinger kan få et pass i landet uten å måtte si ifra seg statsborgerskapet i et annet land.

Alt dette kommer samtidig som presidentvalget herjer i USA, tidligere i år skrev vi om at nåværende president, Donald Trump, vurderer å benåde Edward Snowden slik at han igjen eventuelt kan oppbevare seg i USA.

Spørsmålet er hvorfor han melder dette nå: tror han på Trump-seier, har det noe med tidsfrister generelt å gjøre?

Annonse