Den store kvelden for politikk-fanatikere og nyhetsjunkies ble et antiklimaks etter at det kjapt ble klart at dette var «televisert» mishandling av eldre.

Den første debatten fremsto som pinlig, scriptet og agressiv – alt på samme tid

Det føltes ofte som å se en gorilla deise til en skrøpelig gammel mann full av adderall for å komme seg gjennom kvelden. Faktum er at vi ikke vet om Biden fikk en sprøyte eller to i rumpa, men han var bedre enn jeg fryktet. Med andre ord hadde jeg svært lave forhåpninger.

Jeg oppsummerer:

Det er ikke bare det at Biden klarte seg bedre enn forventet, men han rotet ikke til mange ord, selv om han famlet et par ganger, og var på sitt beste da han ga Trump noe tilbake. Da var han mindre skrøpelig mann, og mer av typen «get off my lawn», bare uten energien til 90 år gamle Clint Eastwood.

Dette mente jeg underveis i debatten – les hele tråden:

Debatten flyttet ikke på de som allerede har bestemt seg, eller som tror de har bestemt seg, men her er det farlige for Trump: de som ikke har bestemt seg så neppe noen flere grunner til å stemme Trump, om de allerede ikke har oppdaget dem.

Biden har trolig forberedt seg i ukesvis for denne kvelden, da han knapt har vært å se, og når han har vært ute i offentligheten, har han rotet mye med det meste, alt fra hvem han er gift til, hvor mange millioner (USA har lidd 200 000 dødsfall) som har dødd av covid og hvor han er. Trump på den annen side så ikke ut til å ha trent i det hele tatt, men er sluggeren han alltid har vært.

Annonse

Trump er sint, og med rette, men sine personer fremstår ikke som trygge

Det var ingen moderasjon i Trump, noe jeg hadde forventet etter nesten fire år som president. Han snakket over Biden og moderator Chris Wallace en rekke ganger, noe som var svært plagsomt. Når han angrep Biden var det så mye «overkill» i språket og fremføringen, at vi var redde Biden skulle besvime.

Dette var som å se noen bli slått verbalt. Det var tydelig at Trump var sint, med rette, etter åresvis med overvåkning og forsøk på kupp-forsøk. Problemet er at han ikke har råd til å fremstå som sint mot en gammel mann, han er jo presidenten. Jeg har sett ham mye bedre enn dette, som for eksempel hver eneste gang han gjør noe offisielt i rollen som president. Da fremstår Trump som en rolig og kan jeg påstå det, en klok mann som har tenkt igjennom den han skriver under på.

Når det kommer til substansen, teller jeg 10-0 i favør Trump. Biden sa ingenting som ikke var meget tørt PR-oppdiktet, samtidig som Trump var enda mer seg selv enn vanlig, droppet lekingen og startet direkte med uppercuts med en rekke angrep som Biden ikke kunne svare på, ønsket å svare på eller klarte å svare på – ofte samtidig. Mange ga moderator Wallace masse kritikk, og noe av det er nok berettiget, men jeg klarer ikke helt å se problemet her: alle skjønner at det er umulig å moderere perfekt, og flere ganger hjalp han Biden. Spiller det noen rolle? Det er mer som å hjelpe en gammel dame over veien, enn å hjelpe henne bli president.

Samtidig nok var debatten merkverdig kjedelig. Vi vet hvor begge disse personene står på de viktige sakene, og ingen forventet at Biden skulle gjøre mer enn å overleve på et nøye planlagt script, presentert som en gammel, knirkende robot.

Av de viktigste punktene innenfor politisk substans, vil jeg trekke frem disse høydepunktene:

  • Biden mener antifa ikke er organisert, men bare en «ide». Feil.
  • Trump nevnte aldri Project Veritas sin avsløringer om kjøp og kaste av blanke stemmesedler – 300 av dem er på video Hvorfor ikke? Elendig. Han kastet bort en stor mulighet.
  • Biden mener det ikke er mulig å kaste papir (stemmesedler), og at det ikke har foregått juks (det er løgn)
  • Biden løy også om at sønnen, Hunter Biden, som fikk millioner av dollar fra Moskvas borgermester, ble kastet ut av forsvaret grunnet kokainbruk. Hva har det siste med Biden som president å gjøre? Ikke så mye, men pengene fra Russland ser meget snuskete ut.
  • Trump var dårlig forberedt og kunne verbalt halshogget Biden på en rekke konkrete saker, men valgte i stedet å snakke for høyt og for mye (sjokkerende, jeg vet).

Se hele debatten:

Annonse