Timingen kunne ikke vært dårligere for Den norske nobelkomiteen enn da britisk rett denne helgen offentliggjorde kjennelsen om at Assange kan utleveres til USA. Utdelingen av Fredsprisen finner sted på Nobels dødsdag den 10. desember. Samme dag kom meldingen fra Storbritannia.

Julian Assange var nominert, men han var ikke aktuell for nobelkomiteen og er heller ikke nevnt i de offisielle talene

Nobels Fredspris for 2021 ble iår gitt til to i Vesten ukjente journalister, den ene fra Russland, den andre fra Philippinene. En verdenskjent kandidat, Julian Assange var nominert, men han kom ikke på tale og er heller ikke nevnt i de offisielle talene.

Tog for journalistene

I Oslos gater ble det arrangert tog for journalistene Maria Rissa og Dmitrij Muratov og i toget ble det båret bilder av journalister fra andre steder i verden. Arrangøren Norges Fredsråd hadde ikke tatt med noe bilde av Assange som pines i Belmarsh, et av Storbritannias verste fengsler i påvente av å bli utlevert til USA hvor han vil bli drept. Uavhengige deltagere i toget hadde på eget initiativ bragt med seg bilder av Assange, men disse var fjernet fra NRKs dekning. USA har bestemt seg for å ta livet av dem som avslører landets grusomheter og Nobelkomiteen, NRK og stort sett all norsk presse støtter dem.

Humanisme og moralsk mot

Assange publiserte lekkede dokumenter på nøyaktig samme måte som New York Times da avisen publiserte “Pentagon Papers” lekket av Daniel Ellsberg i 1971, en amerikansk statsborger med topphemmelige klareringer. Ellsberg var lekkeren, Assange var på samme måte som New York Times utgiveren. Den amerikanske regjeringens forsøk på å straffe Ellsberg og NY Times mislyktes i domstolene. Ellsberg fikk Olof Palme-prisen for “humanisme og moralsk mot».

Annonse

Ingen skal noensinne avsløre Washingtons krigsforbrytelser

På Ellsbergs tid hadde den amerikanske regjeringen moralsk kreditt nok til å overleve bedraget som Pentagon Papers avslørte. Men i vår tid har forbrytelsene og ugjerningene til den amerikanske regjeringen nådd slike nivåer at ingen ting kan redde det minste skinn av moralsk legitimitet i Washington. Beslutningen om å knuse Assange er blitt tatt for å fortelle journalister verden over at ingen noensinne avslører Washingtons krigsforbrytelser, dets moralske forfall og hvordan de bedrar både det amerikanske folk og sine allierte. 

10. desember, det norske fredsborgerskapets dag

Ankedommen i Storbritannia kunne ikke falt med større shakespearesk presisjon enn på Alfred Nobels dødsdag, dagen da fredsprisen deles ut og det selvgode norske fredsborgerskapet feirer sin egen fortreffelighet. På toppen av det hele viser det seg at nobelkomiteen har valgt en kandidat som kommer med spark til Assange for ikke å være “ekte” journalist og som i tillegg står på CIAs lønningsliste.

Forgiftning og trusler mot spedbarn

Under utleveringshøringene i London er det kommet frem opplysninger om amerikanske planer om å forgifte Assange samt å stjele en bleie for å slå fast om en baby som regelmessig ble bragt til Ecuadors ambassade, var Assanges barn. Amerikanerne var interessert i farskapsopplysningene, men planen ble forpurret da en ansatt i sikkerhetsfirmaet fikk samvittighetskvaler og advarte barnets mor.

Det er også kommet frem opplysninger om hvordan den amerikanske etterretningstjenesten i samarbeid med et privat sikkerhetsfirma ville forgifte Julian Assange mens han satt i Ecuadors ambassade.

Annonse