Spør du Wall Street-gutta om krypto vil de – om du får dem på gli’ – fortelle at markedet er modent for krasj. Når krasjet kommer vet vi ikke, men at det kommer er alle enig om.

Frykten for pandemipenger

Finansbransjen har vært skeptisk til krypto og blockchain-teknologien, men har etterhvert motvillig måttet omfavne den og tildels “hvitvaske” den for å tilpasse den finansmarkedets spilleregler. I kjølvannet av dette har Bitcoin, den mest populære kryptovalutaen, toppet på nesten 65 000 dollar denne måneden. Den har utvilsomt fått god drahjelp av spekulasjon, men frykten for at uhemmet trykking av pandemipenger skulle svekke tradisjonelle valutaer og spesielt dollaren, har sendt investorer på jakt etter alternative penger. En stund var mantraet at ingenting kunne hindre Bitcoin i å nå 100 000 dollar før årets slutt.

Og det kan gå veldig bra: Les om kvinnen som i 2015 vurderte skilsmisse fordi mannen kjøpte Bitcoin til kurs 200 dollar.

Men mantraet ble møtt av rykter om at USAs kryptohatende finansminister Janet Yellen har erklært jihad mot digitale valutaer. Ovenpå det kom rapporter om at Biden ønsker å øke skatten på kapitalgevinst. Som om ikke det var nok på såvidt kort tid, kom det nye rykter om en skattesats på 80 prosent for kryptogevinst. Det sendte Bitcoin ned mot 47 000.

Annonse

Markedets historie har en tendens til å gjenta seg selv. Da dot com-boblen sprakk på tampen av 1990-tallet, var tapene svimlende. Nasdaq nådde 5000 i mars 2000 og falt under 1500 to år senere. Investorene tapte milliarder.

Kryptopositive nyheter

Men markedet tok seg opp og pengene ble omfordelt, noen fikk dem tilbake, andre ikke. Sånn går det antagelig også etter en eventuell kryptosprekk. De kryptopositive nyhetene kommer over hele fjelen. Digitale valutaer er på vei inn i husholdningene. Du kan kjøpe en Tesla med Bitcoin. Krypto har erstattet gull som inflasjonssikring. Mistillit til sentralbankenes pengetrykking det siste tiåret har gnagd seg inn i investorstanden.

Goldman Sachs vil tilby sine kunder digitale valutaer. JPMorgan skaper sin egen digitale mynt i konkurranse med Bitcoin.

Tross de kryptopositive nyhetene er tegnene på kryptoboble overveldende. Du kan ikke kjøpe kjøttkaker for krypto og blockchain erstatter fremdeles ikke banken.

Kryptokonspiratorisk amerikansk finansdepartement

Det er ikke usannsynlig at et kryptokrasj utløses fra Washington. Det minste regulatoriske inngrep kan utløse skepsis etter den svimlende oppgangen vi har sett iår. Det er uklart hva kryptoskeptikerne i det amerikanske regjeringsapparatet har i tankene, men de kan skape hindringer i bruk og omstening av digital valuta. De kan også forby krypto for å hindre at det kommer legitime alternativer til dollaren.

Men å forby noe som så mange mennesker liker og har investert i, er nesten umulig. 

Det er veldig vanskelig å forby noe som egentlig er en peer-to-peer-teknologi.

Hester Peirce, kjent som «Crypto Mom»

Det mest sannsynlige scenario:

Først kommer sammenbruddet (når vet vi ikke og dimensjonene nevner vi ikke). Så kryper kryptoen tilbake. Mistilliten til myndighetene og de store bankene er nemlig kommet for å bli. Og folk trenger et alternativ til de overvåknings- og kontrollmulighetene en statsvaluta gir, spesielt nå som det meste av transaksjonene kan spores.

Kilde: New York Post m.fl.

Sitter du på krypto? Delta gjerne i kommentarfeltet under, hva tror du om utsiktene, kjøp, hold eller selg?
Annonse