Den amerikanske senator Marco Rubio kaller Intel feiginger og kujoner etter at selskapet fjernet kommentarer om Xinjiang og ba om unnskyldning til kinesiske myndigheter.

Senator Marco Rubio (republikaner, Florida) beskylder Intel for å ha fjernet all omtale av Kinas Xinjiang-region fra et årlig brev til sine leverandører

I en tidligere versjon av brevet som ble publisert på Intels websted lille julaften ifjor, ba Intel sine leverandører om hverken å bruke arbeidskraft eller kjøpe varer og tjenester fra Xinjiang på grunn av handelsrestriksjoner pålagt av “flere lands myndigheter”. 

Det Intel henviser til er restriksjoner innført blant annet av amerikanske myndigheter på grunn av krenkelser av menneskerettighetene i regionen.

Dette gikk viralt

Kinesiske nettbrukere gikk ut på sosiale medier og truet med å boikotte den amerikanske prosessorprodusenten. På Weibo, et av de største kinesiske mikroblogg-nettstedene, har nettbrukerne massivt stilt seg på den kinesiske regjeringens side. 

Annonse

Ydmykende selvsensur

Myndighetene nekter for at det forekommer overgrep mot den etniske uyghur-minoriteten. Intel har nå bedt om unnskyldning og fjernet all omtale av Xinjiang i brevet.

Intels feighet er enda en forutsigbar konsekvens av økonomisk avhengighet av Kina. Istedenfor ydmykende unnskyldninger og selvsensur bør selskaper flytte forsyningskjedene til land hvor det ikke forekommer slavearbeid eller begås folkemord.

Marco Rubio, amerikansk senator

Rubio advarte også om at hvis halvledervirksomheter «tilslører fakta om amerikansk lov for å blidgjøre det kinesiske kommunistpartiet», bør de ikke kunne motta statlige midler i henhold til CHIPS-loven. 

USA vil ha chips-produksjonen hjem

CHIPS-loven ble vedtatt i Senatet i juni ifjor og foreslår at det brukes 52 milliarder dollar til å fremme forskning, utvikling og fremstilling av chips i USA ettersom den globale mangelen på halvledere fortsatt påvirker økonomien i hele verden.

«Bekymrede interessenter»

Da Intel fikk spørsmål om hvorfor de endret ordlyden i brevet, sa en talsmann at «vi endret noen formuleringer på bakgrunn av endel bekymrede meldinger fra våre interessenter. Hensikten er å fokusere på bredt og globalt aksepterte prinsipper og retningslinjer i overensstemmelse med vår generelle praksis. Vi vil sikre at våre globale innkjøp er i samsvar med gjeldende lover og forskrifter både i USA og i de jurisdiksjoner vi opererer.»

Intel ikke alene

Intel er ikke alene om å havne mellom barken og veden både i Kina og i andre land på grunn av Xinjiang. 

Et datterselskap av Walmart ble anklaget av Beijing for «dumhet og kortsynthet» etter at de hadde trukket tilbake produkter fra Xinjiang, ifølge Reuters. Tesla er blitt kritisert for å ha åpnet et nytt showroom i regionen.

Kilde: Marco Rubio

Annonse