Den kjente norske advokaten John Christian Elden tror ikke det er lovlig for det amerikanske rigg-selskapet Transocean å si opp medarbeidere som ikke er vaksinerte.

Transocean har ingen kommentar

Det er Stavanger Aftenblad som melder at selskapet har sendt melding til sine ansatte at de må vaksinere seg eller finne seg arbeid et annet sted. I USA er meldingen nærmest den samme fra Google: de som ikke vaksinerer seg vil miste lønn og til slutt få sparken.

Elden har kommentert den norske saken på Twitter og mener at hva Transocean gjør «neppe er lovlig», og at «en arbeidsrettssak vil gi tilbake jobben og erstatning.»

Arbeidstilsynet enige med Elden

Arbeidstilsynet er enige med Elden sin vurdering av saken. Avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Monica Seem, sier til NRK at det er ulovlig å si opp mennesker om de ikke har covid-vaksine.

Annonse

Amerikanske tilstander

I USA er altså situasjonen en annen. Selskap som Google med 150 000 medarbeidere, sier ansatte som ikke tar vaksinen vil miste jobben i et forsøk på å komme tilbake til kontorene så kjapt som mulig. Det er samtidig avslørt at Apple på ubestemt tid har valgt å ikke gå tilbake til kontorene i Cupertino.

Googles ansatte hadde til 3. desember å laste opp bevis på at de var vaksinerte. De som ikke gjør dette innen 18. januar mister jobben om de ikke kan vise til en religioøs overbevisning eller at de ikke kan ta vaksinen av helsemessige årsaker.

Datoen kommer fra president Joe Biden som krever at alle amerikanske selskap med mer enn 100 ansatte enten må være full-vaksinerte eller testes hyppig (dette er ikke nok for Google), men administrasjonen ble møtt av stopp-signal av det amerikanske rettssystemet tidlig i november, noe som innebærer at ordren foreløpig ikke er aktiv. Google velger likevel å kreve vaksinasjon.

Annonse