Kina tok i august USA på sengen med et nytt hypersonisk supervåpen. De sendte et missil med en påmontert glidefarkost som kan bære et atomstridshode, i lav bane rundt kloden før det siktet seg inn mot et forutbestemt mål. Nå svarer USA med laservåpen.

Prototype på et 300 kilowatts laservåpen

Det amerikanske forsvaret har skrevet kontrakt med Boeing om å bygge en prototype på et 300 kilowatts laservåpen. Våpenet vil skal være klart for testing allerede neste år og det vil “produsere en dødelig effekt som er større enn noe annet som hittil har vært anvendt”, ifølge General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS), et firma som sammen med Boeing er involvert i prosjektet.

Denne teknologien representerer den nødvendige kapasiteten innen luft- og missilforsvar for å beseire neste generasjons trusler i en multi-kampsone.

General Atomics Electromagnetic Systems

Ti ganger kraftigere

Systemet representerer et betydelig skritt fremad i forhold til de lasere militæret tidligere har hatt tilgang til. I 2014 installerte den amerikanske marine det eksperimentelle Laser Weapon System på det nu utrangerte krigsskipet USS Ponce. Systemet kunne angivelig skyte ned droner og skade mindre fartøyer med en 30 kilowatts laserstråle.

Slike våpen er typisk basert på en kombinasjon av industrielle fiberlasere som samles i én stråle. Det nye våpenet anvender glassplater som er forbundet i serie. Problemet med glassplater har vært spillvarme og vanskeligheter med kvaliteten på strålen, men GA-EMS hevder at serieforbindelsen løser disse problemene.

Annonse

Kan nedkjempe krigsfly og missiler

Ifølge New Scientist kan en laser på 300 kilowatt potensielt nedkjempe krigsfly, droner, helikoptre og også missiler.

Offentliggjøringen av laservåpenet kommer beleilig kort tid etter Kinas vellykkede demonstrasjon av evne til å sende et hypersonisk missil kloden rundt.

Boeing/General Atomics Electromagnetic Systems

General Atomics Electromagnetic Systems presenterer seg selv som globalt ledende innenfor forskning, design og fremstilling av elektromagnetiske og elektriske kraftgenereringssystemer. GA-EMS’ portefølje inkluderer spesialiserte produkter og systemløsninger for luftfart, romfart og satellitter, missilforsvar, kraft og energi samt kritiske overvåkningsapplikasjoner for militære og kommersielle kunder verden over.

The Boeing Company er en amerikansk fabrikant av fly, romfarts- og våpenmateriell til sivile og militære formål med kunder i mer enn 150 land.

Kilde: General Atomic

Annonse