Kina vil bygge et «sivilisert» internett med henblikk på å omforme vår nettadferd og bruke det som en plattform for å spre partiets teorier og moralske standarder.

Kina vil styrke kontrollen over hva som faktisk formidles på nettet

I kjølvannet av det amerikanske presidentvalget i 2016 og Brexit har vi sett en økning av såkalte «faktasjekkere» verden over. I Norge bekymret Gro Harlem Brundtland seg over at «vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt» og vi fikk vårt faktisk.no som i dypt samarbeid med big tech har levert oss «sannheter».

Etter flere års uhemmet vekst og hurtige endringer i bruken av internett forsøker kinesiske myndigheter å styrke kontrollen over hva som faktisk formidles på nettet. De siste månedene er det gjort dypt inngripende tiltak mot teknologisektoren, men det er i første rekke begrensningene som er lagt på internettspill for unge mennesker under 18 år som er blitt viet oppmerksomhet i Vesten.

Kontroll over internett avgjørende i et moderne sosialistisk land

Lederen av Cyberspace Administration of China (CAC) Zhuang Rongwen sier ifølge en forsideartikkel i Study Times, at å bygge opp et “sivilisert internett” er avgjørende om de fortsatt ønsker å bygge et «moderne sosialistisk land» ettersom Kina har mer enn én milliard nettbrukere og er verdens største digitale samfunn.

Annonse

The Study Times utgis av Den sentrale partiskole som utdanner kommende embedsmenn i det regjerende kommunistpartiet. CAC publiserte også artikkelen på sin offisielle WeChat-konto.

Partiets innovative ideer

Partiet bør dra nytte av internetts evne til å lette kommunikasjonen og bruke det til å la partiets innovative teorier flyte inn i vanlige menneskers hjem.

Zhuang Rongwen, Cyberspace Administration of China 

ITavisen: Kina forbyr unge under 18 å spille mer enn tre timer online i uken

Gode ​​rollemodeller bør få mere oppmerksomhet og unge internettbrukere bør veiledes til å utvikle god cyberspace-adferd. Almindelig folkeskikk bør være like selvfølgelig på nettet som i møte med mennesker, selv om man har mulighet til å skjule seg bak anonymitet. Zhuang Rongwen la til at internettfirmaer “bør forbedre sin selvdisiplin”.

Lukker fluktrutene

Tidligere i høst offentliggjorde CAC et utkast til oppdaterte regler som skal forhindre brukere av sosiale medier som er blitt utestengt, i å gjenregistrere kontoer under andre navn på en hvilken som helst plattform. Dette vil lukke en fluktrute fra myndighetenes stigende onlinekontroll. De nye reglene krever også at onlineplattformene skal vise brukernes plassering, innenlandske brukere deres by eller provins, internasjonale brukere deres land.

Et rent og sunt internett uten feiltolkninger av landets politikk

I 2017 krevde Kina at mikrobloggere og brukere av instant messenger, skulle bekrefte identiteten med ID, mobiltelefon eller annet. Dette er basert på regimets lov om cybersikkerhet fra 2017 som krever et rent og sunt internett uten feiltolkninger av landets politikk eller glorifiseringer av fenomener som berømtheter, rockemusikere, online-fanklubber, vold og vulgaritet. I august la myndighetene bånd på borgerjournalister og aksjeanalytikere som «feiltolker den økonomiske politikk og forutser dommedag på de finansielle markeder».

ITavisen: Kinas forbud mot online-spill har skapt svartebørs for spillkontoer

Kinas innovasjoner innen cyberkontroll har globale konsekvenser og Kina innoverer hurtig – med mindre det usiviliserte internett slår tilbake.

Kilde: Reuters

Annonse