Husker du skandalene rundt WeWork, et amerikansk eiendomsselskap som tilbyr fleksible arbeidsplasser for oppstartsbedrifter og -tjenester innen teknologi og annet? Selskapet ble grunnlagt i 2010 av Adam Neumann og han visste å skape blest om det. Investorene elsket selskapet – inntil kort tid før det skulle børsnoteres i 2019. Da imploderte selskapet og Neumann ble sparket som leder, men i mellomtiden hadde han klart å gjøre seg til dollarmilliardær.

Neumann ville skape et selskap som inkluderte alle aspekter ved folks liv både fysisk og digitalt

Det er sider ved israelsk-amerikanske Adam Neumann som gjør det lett å fokusere på ham, og det gjør HBO i en dokumentar i serien “Generation Hustle” med tittelen «Cult of WeWork». Neumann er høy, langhåret, går barføtt, spiser ikke kjøtt, røyker hasj, drikker tequila og studerer kabbala, en esoterisk-mystisk forståelse av Toraen.

Alt skulle kunne leies

Neumanns ambisjoner var av den ambisiøse slagsen. Han ville skape et selskap som inkluderte alle aspekter ved folks liv både i den fysiske og digitale verden. Ikke bare arbeidsstedet skulle de leie av ham. “Selskapet har til formål å utvide WeWork til å omfatte alt fra bolig, utdannelse, fritid.” Allerede før selskapet var etablert hadde han planer om underselskaper som WeSleep, WeBank, WeGrow, WeSail.

Neumann fortsatte å oppføre seg som Neumann

Da det raknet for WeWork ble selskapet overtatt av japanske Softbank som var WeWorks største investor og som kalte WeWork «sitt nye Alibaba», men Neumann fortsatte å oppføre seg som Neumann. I privatjet’en fraktet han hasj over internasjonale landegrenser, hans kone Rebekkah ga folk sparken med begrunnelsen “dårlige vibber”, de holdt fester hvor de annonserte hvem som fikk sparken og avsluttet med konsert av verdenskjente rockeband. Han bygget gitarformede hus og surfet på Maldivene, en ansatt ble avskjediget fordi hun klaget over at hun ble befølt og presset til å kysse rundt på firmaarrangementer à la WeWorks «Summer Camp».

Annonse

Kult eller selskap?

Seksuell sjikane og seksuelle overgrep skal ikke ha skjedd i et vakuum.

Under jobbsamtaler fløt det av tequila og lederne i WeWork la et “enormt press” på medarbeiderne for at de skulle delta i WeWork-sponsede arrangementer etter arbeidstid. Det handlet om å bringe folk sammen og «kjenne på og hente ut energien vi føler». Mange sammenlignet WeWork med en kult der kultlederen het Adam Neumann.

Eksentrisk eller bare grenseløs?

Alt dette ble sett på som «eksentriske utslag av Adam Neumanns geni» så lenge det tilsynelatende gikk bra med WeWork. Da det svingte nedover ble eksentrisiteten ikke fullt så sympatisk lenger og nå er Adam Neumann tilbake med advokater på jakt etter sine «hatere».

Flere måneder etter at HBO Max’ dokumentarserie “Generation Hustle” hadde premiere melder Neumanns advokat at HBO har endret et avsnitt som omhandler WeWorks oppblomstring og spektakulære nedgang.

Hasj og tequila

I en pressemelding sier advokat Thomas A. Clare som representerer hasj- og tequila-entusiasten og den forventet udødelige Kabala-dyrkeren, at HBO Max har endret deler av et avsnitt av Generation Hustle med tittelen «Cult of WeWork» samt beskrivelsen på HBO Max’ websted.

Tidligere sto det ifølge Wayback Machine, at dokumentaren viste “kriminalitet fra virkeligheten med karismatiske og farverike bedragere». Både karakteriseringen av serien som sann kriminalitet og beskrivelsen er blitt fjernet.

HBO spesifiserer

HBO har også endret teksten på slutten av episoden ved å spesifisere at Neumann blir etterforsket, men det er ikke blitt reist kriminelle eller juridiske anklager. Episoden inneholder nå også opplysninger om at WeWork forbereder seg på børsnotering. HBO Max sier at det ikke er gjort endringer i selve episoden. 

«Mediene misforstår Adam»

«HBO gjorde det riktige ved umiddelbart å trekke tilbake disse falske implikasjonene om Adam og WeWorks historie,» sa Neumanns advokat. «Mediene har gjentagne ganger misforstått historien om Adam og vi håper at disse ansvarlige avgjørelsene fra et velrenommert medium vil bidra til å stoppe feilkarakteriseringene av Adams vellykkede forretningsvirksomhet.»

En talsmann for HBO Max sier at Neumanns advokat blander sammen HBOs endringer på feil vis. HBO har ingen ytterligere kommentarer.

Kilde: The Verge

Annonse