Arrestasjonen av Huaweis finansdirektør og datter av grunnleggeren har tynget Kinas forhold til USA og Canada siden hun ble anholdt i 2018. Nå er hun løslatt.

Kina anså arrestasjonen som en del av USAs handelskrig

Meng Wanzhou ble pågrepet i Vancouver på den kanadiske vestkysten lørdag 1. desember 2018 på begjæring fra amerikanske myndigheter. Årsaken skulle være mistanke om bankbedrageri og rykter om at Huawei skulle ha brutt amerikanske handelssanksjoner mot Iran ved å videreselge utstyr fra Hewlett-Packard. 

Både Kina og en rekke kommentatorer satte arrestasjonen i sammenheng med den betente handelskonflikten mellom USA og Kina. Kina reagerte kraftig på pågripelsen og krevde øyeblikkelig løslatelse. 

Feilinformerte om Iran

Meng har siden arrestasjonen levd under trusselen om utlevering til USA, men fredag ​​lot Canada Huaweis toppsjef forlate landet etter at hun inngikk en avtale med amerikanske myndigheter. Som en del av avtalen har Meng indirekte innrømmet at Huawei hadde feilinformert en bank om Huaweis avtaler i Iran, ifølge en uttalelse fra det amerikanske justisdepartementet.

Annonse

Forpliktet til ikke å motsi USA

Ifølge avtalen vil saken mot Meng bli satt på vent til 1. desember 2022 og avbrutt hvis hun overholder avtalen. Meng har blant annet forpliktet seg til ikke å motsi USAs redegjørelse for enkeltstående fakta, men hun fastholder sin uskyld. Avtalen inkluderer også en detaljert beskrivelse av transaksjoner i et iransk datterselskap av Huawei.

Gjensidig gisseldiplomati

Meng-saken fikk umiddellbart politiske dimensjoner. Kort tid etter at hun ble anholdt ble to kanadiske forretningsmenn arrestert av kinesiske myndigheter. I august iår ble en av dem omsider funnet skyldig i spionasje og innhenting av statshemmeligheter, og dømt til 11 års fengsel. Kina mottok anklager om «gisseldiplomati» etter dommen. Den andre kanadieren måtte også svare for kinesisk rett på anklager om spionasje, men ble ikke dømt.

Kina svarte umiddelbart på avtalen med å fly hjem de to kanadiske forretningsmennene, men ikke før det var bekreftet at Meng var ombord i et fly chartret av den kinesiske regjeringen.

Narkotikasmuglere dødsdømt

Forholdet mellom Beijing og Ottawa har vært anstrengt over hele linjen siden Mengs anholdelse. Kina har innført importrestriksjoner på eksport fra Canada. Minst tre påståtte kanadiske narkotikasmuglere er dømt til døden i Folkerepublikken, men ingen av dommene skal være fullbyrdet. Deres skjebne er fortsatt uviss.

Flere kilder, Heise

Annonse