Facebook har innført nye sikkerhetstiltak for afghanske brukere ettersom Taliban befester grepet om makten i Afghanistan.

Intens jakt på mennesker

Selskapet sier at de «fjernet muligheten til å se og søke på vennelisten på Facebook-kontoer i Afghanistan”. Årsaken er bekymringer for at Taliban bruker sosiale medier til å spore motstandere.

Den islamske bevegelsens maktovertagelse i Afghanistan har ført til en intens jakt på mennesker som har jobbet for den afghanske hæren, amerikanerne og den internasjonale koalisjonen. Et av verktøyene Taliban benytter er sosiale medier.

Ett klikk

For å begrense muligheten for å bruke Facebook-innhold til å spore motstandere av Taliban, har Facebook gjort det mulig for afghanerne å låse profilen med et enkelt klikk. Med det vil alle som ikke figurerer på vennelisten hverken kunne søke i afghanske brukeres vennelister eller se hva de har delt på plattformen, skriver Facebooks Nathaniel Gleicher på Twitter.

Annonse

Vanskelig å beskytte seg mot overvåkning

Facebook er tidligere blitt kritisert for å påvirke konflikter i feil retning. For noen år siden erkjente Facebook at plattformen var blitt brukt til å oppmuntre til vold mot rohingya-folket i Myanmar.

Når Taliban oppnår kontroll over internettrafikken vil det bli vanskelig å beskytte seg mot overvåkning. Vi har sett at andre regimer blokkerer kanaler de ikke kan kontrollere og tvinger folk over på alternative plattformer.

«Skjæres i småstykker om du sminker deg»

Taliban er neppe sofistikert nok til å kopiere Kinas modell hvor nettet er gjennomsensurert. Talibans egen foretrukne kanal er Whatsapp. Det er allerede kommet eksempler på at unge jenter og kvinner har fått tilsendt lydopptak på Whatsapp som advarer mot bruk av sminke; om de bruker lebestift eller neglelakk skal de bli skåret i småstykker.

Også eksilafghanere

Det kan være en god idé å endre innstillinger også for afghanerne som bor utenlands, men har familie eller kontakter i Afghanistan. Aktiviteter på Facebook kan avsløre forbindelser til mennesker som har jobbet med den afghanske hæren eller den internasjonale koalisjonen.

Twitter

Taliban har også brukt Twitter til å oppdatere sine følgere. Sist uke sa Twitter i en erklæring at «høyeste prioritet er folks sikkerhet. Situasjonen i Afghanistan utvikler seg hurtig. Vi er vitne til at folk bruker Twitter til å søke hjelp».

Twitter er blitt kritisert for å tillate Talibans talsmann Suhail Shaheens ubekreftede konto med 347 000 følgere.

Også LinkedIn har skjult kontaktlistene til alle i landet.

Les Politainment: Taliban: Facebook er en trussel mot ytringsfriheten

Kilde: BBC

Annonse