24. september er det premiere på Foundation, en amerikansk science fiction drama-serie basert på den klassiske bokserien med samme navn av Isaac Asimov. Produsent er David S. Goyer for Apple TV +. Apple har nylig frigitt en trailer på den overdådige science fiction-serien.

Sivilisasjon, politikk og videnskap

Isaac Asimovs Foundation-trilogi har mottatt utallige priser og rosende ord siden den ble fullført i 1953. Det er visjonene, omfanget og fantasien som har tiltrukket seg nerder i flere tiår, ikke actionsekvensene. Dette er en historie om sivilisasjon, politikk og videnskap. Det kan se ut til at Apple TV tenker annerledes.

Psykohistorie forutser sivilisasjonens fremtid

Som traileren viser handler det om Hari Seldon, skaperen av psykohistorie, en videnskap som i store trekk kan forutsi sivilisasjonens fremtid – nærmere bestemt ødeleggelsen av det galaktiske imperiet som vil kaste menneskeheten inn i et mørke som strekker seg over 30 000 år. Hari har en plan om et fundament som kan brukes til å gjenoppbygge sivilisasjonen og redusere antall år i mørket til 1000, men keiserne setter ikke pris på noe som truer deres makt.

Skyting og eksploderende romskip

Men det visste vi på forhånd. Utfra traileren ser det ut til at filmatiseringen understreker imperiets tilbakegang – slagene, revolusjonen og krigene som styrter galaksen ut i kaos. Sånt blir det endel skyting og eksploderende romskip av. Det virker som om Apple nedprioriterer den siden ved Isaac Asimov som hevet ham over og skilte ham fra science fiction-forfattere flest, videnskapen. Men dette er som sagt traileren.

Annonse

Isaac Asimov

Isaac Asimov (født januar 1920 i Petrovitsji i Sovjetunionen, død 6. april 1992 i New York) var en russiskfødt amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han er kjent for science fiction og populærvitenskapelige bøker.

Skaperen av TV-serien er David S. Goyer. Han er mest kjent for å ha skrevet manus til superheltfilmer som Blade-trilogien, Dark Knight-trilogien, Man of Steel og Batman V Superman: Dawn of Justice.

Annonse