“Spørsmålet om ytringsfrihet bør stilles til dem … som ikke tillater publisering av utenlandsk informasjon og nyheter,” sier en talsmann for Taliban.

Taliban overtar i Afghanistan

En talsmann for Taliban angrep Facebook under en pressekonferanse på grunn av sine bekymringer for ytringsfriheten. Det skjedde da han ble spurt om ytringsfrihetens fremtid nu som Taliban overtar makten i Afghanistan. 

“Dette spørsmålet bør stilles til dem som hevder å være forkjempere for ytringsfrihet, men som ikke tillater publisering av utenlandsk informasjon og nyheter. Spør Facebook.

Zabihullah Mujahid, talsmann for Taliban

Søndag erobret Taliban Afghanistans hovedstad Kabul og erklærte landet for et «islamsk emirat» etter at president Ashraf Ghani forlot presidentpalasset og rømte landet.

Presidenten har rømt landet

Da Taliban tok kontroll over Kabul blokkerte WhatsApp angivelig flere kanaler gruppen brukte. Facebook som eier den krypterte meldingsappen, skal også ha blokkert andre «offisielle Taliban-kanaler» på WhatsApp.

Annonse

Facebook er tidligere blitt kritisert for å ha gitt Taliban tilgang til WhatsApp, den mest utbredte kommunikasjonsplattformen i Afghanistan etter Facebook selv. 

Donald Trump Jr.: «LOL, heller ikke feil»

Donald Trump Jr. sier at Zabihullah Mujahid «ikke tar feil». Trump Jr.s egen far Donald Trump, er fortsatt suspendert fra Facebook i minst de neste to år da plattformen vurderer den tidligere presidenten som en “risiko for den offentlige sikkerhet”.

USAs «krig mot terror» tapt

Overtagelsen av hovedstaden Kabul fulgte etter at USA trakk tilbake sine tropper fra Afghanistan etter ordre fra president Joe Biden, tyve år etter starten på George W. Bush’ reaksjon på terrorangrepene 11. september 2001.

Selv om Facebook ikke anerkjenner regjeringer, sa selskapet at det «respekterer det internasjonale samfunns autoritet»:

Taliban er sanksjonert som en terrororganisasjon i henhold til amerikansk lov, og er utestengt fra våre tjenester i henhold til vår “Dangerous Organization”-politikk. Dette ble vedtatt for mer enn ti år siden og oppdateres kontinuerlig for å holde tritt med skiftende online-adferd på alle våre plattformer.

Facebook

Google søker veiledning

Googles og YouTubes moderselskap Alphabet sier at de er avhengig av at regjeringen definerer «Foreign Terrorist Organisations» (FTO) for å veilede videodelingsplattformens håndhevelse av reglene mot kriminelle grupper.

YouTube pekte på det amerikanske utenriksdepartementets liste over FTO’er hvor Taliban ikke figurerer mens de er listet på «Specially Designated Global Terrorist».

Taliban-talsmann med 347 000 Twitter-følgere

Talibans talsmann Suhail Shaheen har en ubekreftet konto på Twitter med 347 000 følgere. En talsmann for Twitter sier at selskapet vil «forbli årvåken» med hensyn til å håndheve sin politikk, for eksempel forbud mot innhold som forherliger vold. Tidligere president Donald Trump er permanent suspendert fra Twitter.

Twitter har forbud mot innhold som forherliger vold.

Talibans overtagelse av Afghanistan har utløst frykt for at den islamske gruppen vil kvele både ytringsfriheten og menneskerettighetene i landet – og da spesielt kvinners sikkerhet og rettigheter. Taliban er beryktet for sin brutale politikk overfor kvinner, homofile og annerledes troende. Standarden må ikke nødvendigvis settes høyere enn Saudi-Arabias:

Ironi?

Spredt motstand i skremt befolkning

Det kommer meldinger om spredt motstand i befolkningen mot Talibans maktovertagelse i landet:

Ulike kilder, Twitter, The Independent

Annonse