De fleste kunder bruker den innebygde chip’en. Snart vil magnetstripen forsvinne fra betalingskortene.

Siste magnetstripe i 2029

Magnetstripen ble ifølge Mastercard opprinnelig utviklet av IBM på begynnelsen av 1960-tallet for å tillate bankene å kode kortopplysninger og verifisere kunders kort mot kontonumre, men med chip-teknologien har det vært en jevn nedgang i magnetstripebasert betaling – og snart er den teknologien historie.

I 2029 vil ingen nye Mastercard, hverken kreditt- eller debetkort, bli utstedt med magnetstripe, bortsett fra forhåndsbetalte kort i USA og Canada. Mastercard forventer at ingen kreditt- eller debetkort vil ha magnetstripe i 2033.

Den lange utfasingstiden er til for å gi partnerne som fortsatt er avhengig av magnetstripeteknologien, mulighet til å innfase chipkort.

Annonse

Biometri neste

I mars inngikk Mastercard samarbeid med Samsung Electronics om å teste biometriske kort i Syd-Korea. Det godkjenner transaksjoner ved hjelp av en innebygd fingeravtrykkssensor. Kortet vil kunne brukes på hvilken som helst Mastercard-betalingsterminal i butikkene og vil hverken kreve PIN- eller signaturautorisasjon ved transaksjoner.

Ifølge en amerikansk undersøkelse bruker bare elleve prosent stripen. I vår del av verden antas andelen å være enda lavere.

Kort historikk

Det første moderne universelle betalingskort ble lansert i 1950. Det var laget av papp, kunne brukes i alle deltagende forretninger og var forsynt med kortinnehaverens navn, adresse og kontonummer.

I slutten av 50-årene begynte banker å utstede egne kort og det første plastkredittkort kom i 1959. Kassereren tok et avtrykk av kortet og sendte en papirkopi til fakturering, hvilket var en langsom prosess som ga rom for menneskelige feil.

I 1960-årene så IBM et potensiale i å kode opplysninger inn i kort via magnetbånd. Teknikken ble brukt til lydopptak og datalagring før den ble anvendt til betalingskort.

Hardware: Strykejern

IBM hadde problemer med å feste magnetstripen til plastikkortet, men da en av ingeniørene nevnte problemet for kona hentet hun frem strykejernet og smeltet magnetstripen inn i plastikkortet. Det virket.

Kilde: Mastercard

Annonse