Scarlett Johansson saksøker Disney for kontraktsbrudd etter at de valgte å lansere ‘Black Widow’ samtidig på kino og på streamingtjenesten Disney +. 

Avtalen var kino først

I henhold til avtalen med Marvel skulle Black Widow først komme på kino, ifølge Johansson. En stor del av Johanssons honorar er knyttet til publikumssuksessen.

Black Widow er en science fiction-film med Scarlett Johansson i hovedrollen som den russiske agenten Natasja Romanova, fortellingens «Sorte enke». For å se filmen må Disney +-abonnenter ha tillegget “Premier Access” som for norske kunder koster 259 kroner ekstra. Disney anslår at filmen fra åpningshelgen genererte inntekter på 60 millioner dollar fra Disney + og 158 millioner dollar fra kino, tilsammen over en milliard norske kroner.

Norske scener

Deler av Black Widow ble spilt inn i Norge, nærmere bestemt i Sæbø på Sunnmøre, Trollstigen og fergen «Goma».

Annonse

De totale globale inntektene er for tiden 319 millioner dollar og filmen ligger an til bli en av de mest innbringende Marvel-filmene til dags dato. Bare en av de seks andre Marvel-filmene som er kommet siden 2018, har tjent under en milliard dollar på kino.

Marvel Studios er et datterselskap av Walt Disney Studios, en divisjon av The Walt Disney Company.

En halv milliard i tap

At filmen ble strømmet på Disney + samtidig som den kom på kino kan ha påvirket Black Widows besøkstall på kino. Johansson prøvde å reforhandle avtalen da den nye strategien for Black Widow ble kjent, men Disney og Marvel responderte ikke på det. Det hevdes at dette kan ha kostet Johansson bortimot en halv milliard kroner.

I 2019 kontaktet Johansson Marvel for å bekrefte at Black Widow ikke skulle strømmes før den hadde gått sine runder på kinoer. En e-post fra mars 2019 bekrefter det:

«Vi forstår at hvis planen endres vil vi trenge å diskutere dette med deg og komme til en forståelse ettersom avtalen er basert på publikumssuksess.

Dave Galluzzi, Marvel 

Disney svarer

Disney hevder fullt ut å ha forholdt seg til kontrakten. “’Søksmålet er spesielt trist med tanke på den uhyre ignoreringen av de forferdelige effektene av covid 19-pandemien. Strømmingen av Black Widow på Disney+ med Premier Access har vesentlig økt hennes muligheter til å tjene mer enn de tyve millioner dollar (175 millioner kroner) hun har mottatt til dags dato.” 

Til sammenligning fikk hun femten millioner dollar for Avengers: Infinity War.

Kan åpne for flere rettsrunder

Da kinoer over hele verden ble tvunget til å lukke etter covid 19 forsøkte filmdistributørene å tilpasse sine utgivelsesstrategier. Warner Bros. vedtok en hybridløsning hvor filmene kommer på kino og HBO Max samme dag (“day-and-date releases”), men de går tilbake til kinopremierer neste år. Disney har valgt individuelle strategier fra film til film.

Vinner Scarlett Johansson frem med sitt søksmål kan det åpne for at andre filmstjerner som har fått ren kinopremiere endret til parallell kino/strømming, krever kompensasjon.

The Wall Street Journal

Annonse