Mer enn én million cubanere omgår regjeringens sensur av internett ved hjelp av et antisensurverktøy utviklet med støtte fra amerikanske myndigheter.

Én million unike brukere

I en uke har flere nettsteder vært nede eller tilgangen til dem fra Cuba har vært begrenset. Det gjelder blant andre sosiale medier som Facebook.

Psiphon bruker proxy-servere for å sende internettrafikken under radaren på sensurmyndighetene. De sier at hundrevis av terabyte har passert til cubanske brukere siden sist søndag da mange sosiale medier ble tatt ned. Psiphon har mer enn én million unike brukere på Cuba hver dag. Reuters meldte at 12 prosent av Cubas totale befolkning brukte programvaren på torsdag.

Global frihet på nettet

Psiphon er en ideell organisasjon basert i Toronto. Den har mottatt finansiering fra Open Technology Fund, en offentlig amerikansk organisasjon som støtter utvikling av teknologi som fremmer global frihet på internett. Fredag berømmet den republikanske senatoren Marsha Blackburn teknologien i en tweet.

Annonse

Torsdag sa president Biden at USA undersøker om de er i stand til å gjenopprette internettilgangen for de som fikk den stengt av den cubanske regjeringen.

Hviterussland og Myanmar

Psiphon ble også et populært hjelpemiddel i Hviterussland etter at regjeringen stengte tilgangen til mye av nettet under valget ifjor. Tjenesten er også populær i Myanmar, hvor internettilgangen er svært begrenset.

Kilde: Bloomberg

Annonse