For de som politisk ukorrekt savner duften av bensin etter å ha brent av nesten en halv million kroner på en Ford Mustang Mach-E GT, er det lansert terapi på flakonger.

Mach-Eau

Terapeuten er en liten parfymeflaske kalt Mach-Eau. Den ble unnfanget etter at en undersøkelse utført av Ford Europe, viste at det én av fem sjåfører savner mest når de bytter til elbil, er lukten/duften (stryk det som ikke passer) av bensin. 

For ikke å skyve potensielle Mustang-kjøpere fra seg gikk Ford for en olfaktorisk løsning i samarbeid med dufthuset Olfiction – de markedsfører seg som spesialister i å fortelle historier gjennom dufter – og ba dem hjelpe duft-nostalgikerne inn i førersetet på el-Mustangen. 

Gimmick

Mach-Eau er en gimmick, skapt primært for å tiltrekke seg oppmerksomhet og er ikke til salgs. Og oppmerksomhet fikk både Ford og det faktum at folk savner eksosen da Mach-Eau ble presentert på Goodwood Festival of Speed, en årlig motorsportsbegivenhet i Sussex, England.

Annonse

Toner av mandelbenzaldehyd og bildekk

Ford og duftpartneren Olfiction sier om Mach-Eau at bortsett fra å minne deg om bensin, inneholder duften toner av mandelbenzaldehyd som vi assosierer med bilinteriør, og den organiske forbindelsen para-Cresol som gir gummilukten vi forbinder med bildekk. Disse er blandet med ingefær, lavendel, geranium og sandeltre for å få frem røykfylte, metalliske og gummiaktige dufttoner. Det er også lagt til et element av hester for å få frem assosiasjoner om ville mustanger. 

Koblingen nesebor-eksos

Det kan være sterke minner knyttet til dufter og lukt, det vet også de som ikke har lest “Parfymen” av Patrick Süskind. Også undertegnede kan når det oppnås kontakt mellom nesebor og eksos, spoles tilbake til lykkelige øyeblikk da bilen endelig startet i femogtyve minus. Men jeg hadde neppe tatt turen innom duftforhandleren for en oppfriskning av minus 25-opplevelsen.

Annonse