Historien om den karismatiske og selvdestruktive John McAfee handler om ambisjoner, paranoia, sex, et eventyrlig liv og kompromissløs frihetssøken. Den begynte 18. september 1945 i Cinderford, Storbritannia og endte 23. juni 2021 i Centre Penitenciari Brians 2, Barcelona, Spania.

Det var alltid noe uvanlig med John McAfee. Antiviruspioneren og datagründeren tjente mye penger på programvaren som bærer hans navn, men han har gjort mye annet som vi ikke kjenner like godt. Blant annet har han brukt år av sitt liv på å nyte kokain, han har vært åndelig guru og yogaekspert. 

Data, våpen, sex

I 2009 trakk han seg tilbake til det lille sydamerikanske landet Belize etter å ha tapt millioner på aksjemarkedet. Etter det begynte tingene å røre seg til. Han hang sammen med drapsmenn, prostituerte og halliker. Han forelsket seg i en 17-åring og omringet sitt tropiske hjem med væpnede vakter. 

I november 2012 ble naboen hans funnet drept og politiet uttrykte interesse for å snakke med McAfee som etter å ha postulert sin uskyld, gjemte seg for politiet og rømte.

… arrestasjoner, død

Centre Penitenciari Brians er et spansk fengselskompleks med to køyesenger i hver celle. De innsatte får servert kalde pølser og gårsdagens brød. Bare i mai tok to fanger livet av seg. 

Annonse

John McAfee ble puttet inn i Centre Penitenciari Brians etter at spanjolene arresterte ham i oktober ifjor på begjæring fra amerikanske myndigheter. De tok ham på flyplassen i Barcelona på vei til Istanbul. Han ble sittende i fengselet inntil spansk høyesterett besluttet å etterkomme amerikanernes begjæring om utlevering. Bare timer etter beslutningen var fattet, var var ikke John McAfee i de levendes tall.

Amerikanerne anklaget ham for i fire år å ha unndratt skatt for inntekter på krypto hvor han var blant de tidlige investorene. De hevdet også at han hadde inntekter fra konsulentvirksomhet og salg av rettigheter til en dokumentar. McAfee innrømmet at han av prinsipielle grunner ikke hadde betalt skatt på ti år. 

Anklagene kom ifølge McAfee først da han stilte som presidentkandidat i 2016 og han hevder at de var politisk motivert.

Større enn livet

McAfee var svært aktiv på sosiale medier hvor han har lagt igjen stoff nok til å fylle et bibliotek. Hans personlighet blir sagt å ha vært “større enn livet”. 

Utover maten klaget ikke John over fengselslivet i Spania, men han legger ikke skjul på at det er krevende:

Livet i spanske fengsler er som Hilton sammenlignet med den surrealistiske volden og dehumaniseringen i amerikanske fengsler.

John McAfee

I fengselet ba både vakter og fanger om autografen da han ankom 4. oktober 2020. Der ble han kjent for sitt ulastelige antrekk med dress og slips.

«Alt i alt er fengselslivet fascinerende»

“Et hyggelig aspekt ved spanske fengsler er at du ikke må bære fengselsuniform. Du kan kle deg som du vil. Jeg fikk en oransje drakt ved ankomst og bruker den når jeg er i stemning til det.”

“Noen medfanger har betrodd meg bruddstykker av livet. En ung mann fra Senegal er her for å ha knivstukket tilfeldige mennesker. ‘De var dårlige mennesker,’ forklarte han. En annen hadde kvalt sin kone ved et uhell, du vet – ulykker skjer. Alt i alt er fengselslivet fascinerende.»

I en tweet fra fengselet i Barcelona fortalte McAfee at en innsatt hadde spurt om han “visste om smertefrie måter å drepe seg selv på. Det fantastiske er at tonen i diskusjonen var like naturlig som om vi diskuterte været. Miljøet i fengselet er underlig.”

I en annen tweet fra fengselet sier han at han er fornøyd: “Jeg er fornøyd her inne. Jeg har venner. Maten er god. Alt er bra. Vit at hvis jeg henger meg selv à la [Jeffrey] Epstein, vil det ikke være min feil.”

Innholdsrikt liv, kan man si

John McAfee ble født i Storbritannia i 1945 og foreldrene flyttet til USA da han var ung. Da han var 15 tok faren som var alkoholiker, sitt eget liv. «Hver dag våkner jeg med ham,» sa McAfee til Wired magazine i 2012.

Tidslinjen

McAfee ble kjent på 1980-tallet da han grunnla McAfee Associates. McAfee selv trakk seg i 1994 og selskapet ble kjøpt av Intel for 7,7 milliarder dollar i 2010. 

McAfees svidde fort av pengene han fikk for dataselskapet. Han ble hardt rammet av lavkonjunkturen og 2009 satt han igjen med fire av de hundre millioner dollar han hadde fått for selskapet.

Belize

Han startet selskapet QuorumEx i Belize som skulle produsere urtebasert antibiotika. Men laboratoriet ble raidet i 2012 av politiet på grunn av mistanke om at han produserte metamfetamin. Han ble aldri siktet, men laboratoriet ble stengt. Da politiet kom fant de McAfee til sengs med en 17 år gammel skjønnhet.

Senere samme år ønsket politiet å snakke med McAfee etterat naboen Gregory Faull ble funnet drept. Faull hadde tilsynelatende hatt problemer med McAfees livsstil. McAfee rømte og ble en måned senere arrestert i Guatemala. Da han skulle deporteres til Belize spilte han hjerteinfarkt – og det fungerte. Han ble sendt til Miami hvor han møtte Janice Dyson, en tidligere prostituert som han giftet seg med.

John McAfee’s Last Stand

I 2013 kjøpte Warner Brothers rettighetene til Wired-artikkelen ‘John McAfee’s Last Stand’ og gjorde den til filmmanus.

I et intervju med USA Today i 2015 sa McAfee at han ble jaget av leiemordere som var sendt av myndighetene i Belize, og en FBI-agent benektet ikke påstandene. Han bodde i Lexington Tennessee, sammen med sin kone Janice hvor han holdt seg med et arsenal av håndvåpen, personlig livvakt, to pitbuller og kjørte rundt i en SUV med skuddsikkert glass og spesialinstallerte alarmer.

Presidentkandidat

I 2015 fikk McAfee oppmerksomhet da han stilte som presidentkandidat for Libertarian Party. McAfee stilte også opp i 2020-valget.

Han ble i en “dokumentar” fra 2016: «Gringo: The Dangerous Life of John McAfee», noe spekulativt beskyldt for nok et drap.

I 2019 ble han arrestert i Den dominikanske republikk for å bringe med seg våpen av militært format ombord på en yacht. Han sier selv at han ble møtt av soldater før han fikk tid til å deklarere våpnene.

Siste arrestasjonen

Spania var det 12. landet han ble arrestert i, denne gang på oppdrag av amerikanske myndigheter. Hvordan det endte vet vi. Arrestasjonen skjedde i oktober 2020.

Klokken 18 den 23. juni 2021 fant fengselsbetjentene McAfee hengende i cellen sin – til tross for at han kunne anket rettens avgjørelse. I fengselet hadde McAfees oppførsel vært eksemplarisk, han forårsaket ingen problemer og mottok ingen disiplinærtiltak. Han hadde ikke vist det minste tegn til selvmordsadferd, ingen forebyggingsprotokoll var igangsatt. Innsatte med selvmordsadferd blir ledsaget av en medfange 24 timer i døgnet. McAfee delte celle med en annen, men de var ikke alltid sammen.

McAfees argumenter for ikke å bli utlevert til USA ble underkjent av domstolen. De godtok heller ikke McAfees appell om å slippe utlevering av humanitære grunner; at en utlevering i realiteten betød livstidsdom for en 75 år gammel mann.

Ba om litt tid for seg selv

Da McAfee hadde rettens avgjørelse i hånden klokken 16, ba han om å få tilbringe litt tid for seg selv i cellen. To timer senere fant fengselsbetjentene ham.

Dette er resultatet av et grusomt system som uten grunn holdt denne mannen fengslet i månedsvis.

Javier Villalba, McAfees advokat

Konspirasjoner?

Mange nekter å tro at han tok livet av seg. På Facebook fant jeg dette i en lukket gruppe:
“USA har nettopp 'selvmordet' enda en av sine fremste kritikere/varslere: Denne gangen John McAfee.
(...) På mange måter er han den siste offentlige representanten jeg vet om for USAs frihetsidealer og han har oppfordret folk til å trosse myndighetenes kontroll. 
Dermed har de angrepet ham, slik de angrep Kim Dotcom (IT-millionær som gav Wikileaks store donasjoner og representerte mye av det samme).
USAs myndigheter angrep ham først med sexanklager (slik de gjorde med Assange) og slang deretter på noe "skattesnylting" (enda han neppe har tjent kryptopengene sine i USA). 
Til slutt fikk de arrestert ham i Spania. Der ble han altså epsteinet.
Dette er ordentlig trist og guffent.
Er det noen som tror norske myndigheter gjør jobben sin og beskytter oss fra USA?”
“Han stilte som presidentkandidat i USA i 2016. 
Nå vet vi jo at USA ikke har noe ekte demokrati, men et topartisystem der atpåtil både kandidatvalg og avstemminger ofte rigges, men han stilte altså teoretisk sett som presidentkandidat for Libertarians.
Dette hadde vært litt av en president for "the powers that be"!”

Offisielt tok han livet av seg selv ved hengning

Offisielt tok han livet av seg selv ved hengning. La oss si at det stemmer, han tok sitt eget liv, han er en selvmorder. Det betyr at han har ansett døden som et bedre alternativ enn fengsel i USA. Det burde få noen hver myndighet til å tenke igjennom sine utleveringsavtaler med det landet.

John McAfees aktivitet på sosiale medier er de viktigste kildene til denne artikkelen. Her er en video og noen få av de tusener av tweets fra hans hånd.

Presidentkandidat McAfee:

Hvorfor han tapte valget:

John og kvinner:

Hvordan han traff kona:

Våpen, «I need to be armed»:

Venn av Jeffrey Epstein:

Dypstaten USA:

Musikeren John:

Han forutså myndighetenes krig mot krypto som nå ledes an av Kina:

Covid:

«The effects of Lockdown on Prostitution and the price of Heroin in Moscow:»

Hvis noe skjer meg:

McAfee og bygningskollapsen i Miami dagen etter hans død blir sett i sammenheng.

RIP John McAfee

Kilder: Tweets, YouTube, annet

Annonse