Cardano er en plattform med blokkjede og smarte kontrakter med en kryptovaluta kalt «ADA». Cardano har også gitt ut produkter for identitetsstyring og sporbarhet.

Journalist: Geir Magnus Jenssen.

Ouroboros-algoritmen

Cardano bruker Ouroboros – en proof-of-stake-algoritme – for å opprette blokker og validere transaksjoner som forekommer i blokkjeden. Cardano er med andre ord både en blokkjede, med teknologi som er utviklet spesielt for dette, og en valuta i form av ADA.

Nøkkelfakta

  • Cardano er en blokkjede og rask plattform for smarte kontrakter
  • De har en kryptovaluta, såkalt token, referert til som ‘ADA’
  • Cardano har sluppet et produkt for identitetsstyring og sporbarhet av produkter
  • Cardano bruker Ouroboros – en proof-of-stake algoritme – for å produsere blokker og validere transaksjoner som forekommer i blokkjeden

Eksempler på bruk av plattformen

Cardano benyttes også for å spore et produkts reise gjennom en tilbudskjede. Applikasjoner sporer og kontrollerer et produkts produserende prosesser fra rot til ferdig produkt, og dette vil sannsynligvis eliminere markedet for forfalskede produkter. I nær fremtid planlegger teamet bak Cardano å bruke et demokratisk styringssystem kalt prosjekt Catalyst for å styre gjennomføringen kontraktene.

Annonse

Organisasjonene bak Cardano har sluppet ut tre produkter: Atala PRISM, Atala SCAN og Atala Trace. Det primære produktet markedsføres som et identitetsstyringsverktøy og tilbyr tilgang til en rekke tjenester. For eksempel kan det bekrefte legitimasjoner for å åpne en brukskonto.

Dette er «Ouroboros»

Cardano jobber med en spesialdesignet proof-of-stake (PoS) blockchain-protokoll for konsensus kalt Ouroboros. Denne konsensusmekanismen gjør at ADA kan sende og motta enkelt og sikkert til enhver tid, samtidig som det sikres sikkerheten til smarte kontrakter på Cardano blokkjeden.

Cardano er objektivt bedre enn Bitcoin, og siden jeg brukte ordet «objektivt», betyr det at jeg har rett. La oss nå si det slik, og se på hvorfor Cardano og ADA er så rått.

På grunnleggende nivå er Cardano ganske enkelt enda en Blokkjede. Det er bevis på innsats (proof-of-stake), ikke bevis på arbeid (proof-of-work) som driver Cardano.

Styrken ligger i tilnærmingen.

Vi snakker en vitenskapelig og pedagogisk tilnærming. Med fagfellevurderte artikler, doktorgrader blant uviklerne og sterk universitetstilknytning. Det er til og med blitt observert en av utviklerne i genservest.

Whitepaper for PR-kåte utviklere og Blokkjeder

Det er definitivt å anbefale å se denne videoen for en grundig oversikt over hvorfor ADA er hypet så mye som den er. For de som vil gå grundig til verks, er det jo en ide å laste ned deres «whitepaper».

Et tankeeksperiment – «Cardano tar seg en bolle»

En kan tenke seg Cardano på denne måten: forestill deg at ting var motsatt, og Bitcoin kontinuerlig hadde brukt proof-of-stake med raske, rimelige transaksjoner. Så kom Cardano senere og proklamerer: “Hei, vi gjør en lignende greie, men med en avtalemetodikk kjent som “proof-of-work”. Transaksjoner bruker strøm og derfor trenger nettet strømforbruket i Hellas til å klare syv transaksjoner per sekund”.

Du kommer deretter til å fortelle dem at de kan ta seg en Berlinerbolle.

Bitcoin vil bli raskere, billigere og ekstra miljøvennlig. Cardano har sine styrker, kombinert med det faktum at de virkelig er der ute og sprer ordet om et overlegent produkt. De vil sannsynligivs leve side om side med Bitcoin, Ethereum, Ripple, H-Bar etc. Det er mer enn 6000 kryptovalutaer listet på CoinGecko og Coinmarketcap. Tiden vil vise.

Tredjegenerasjons Proof-of-Stake

Cardano er en lokalisert tredjegenerasjons proof-of-stake blokkjede-plattform. Mens den deler egenskaper og applikasjoner med forskjellige plattformer som Ethereum, skiller Cardano seg ut fra andre gjennom en forpliktelse til fagfellevurderte forskningsprosjekter som byggesteiner for oppdateringer til plattformen.

Tre organisasjoner står for Cardanos utvikling: IOHK, Cardano Foundation og EMURGO. De primære 2 er non-profit stiftelser, og den tredje er en for-profit enhet. IOHK, som bygget Cardano, samarbeider med et team av lærere som kan sees over hele verden for å gi analyser og gjennomgå plattformoppdateringer før implementering for å sikre at de er skalerbare.

En rik bakgrunn med ambisiøse mål

For å kunne få en mer komplett forståelse av Cardano er det greit å snuse litt på bakgrunnen. Charles Hoskinson, medstifter av Ethereum, startet utviklingen av Cardano i 2015 og lanserte plattformen i 2017. Cardano har så posisjonert seg som en konkurrent til Ethereum. Vi snakker en egen blokkjede med full funksjonalitet for smarte kontrakter, akkurat slik Ethereum kjører.

De har mål om å bygge et tilkoblet og lokalisert system. Cardano anser seg selv som en oppdatert versjon av Ethereum og har salvet seg selv som en tredjegenerasjons plattform, over Ethereums andre generasjons plattform.

Blokkjede-plattformen har i tillegg et uttalt mål om å tilby banktjenester til folk som ikke får bankkonto. Gjerrige banker får med andre ord en finger og beskjed om å dra til Blokksberg.

Ada Lovelace – Dame med «sick skills og guts«

Cardanos hovedapplikasjoner foretar identitetsstyring og sporbarhe, og som med Ethereum kan man lage apper som benytter seg av smarte kontrakter, men med mindre kostnader enn på Ethereum plattformen. Dette er spesielt interessant for smarte utviklere som ikke vil at folk skal ruinere seg på gebyrer for bruk.

Husk også at Ethereum benytter proof-of-work frem til de får lansert Ethereum 2.0. Og når det skjer, har allerede Cardano et heftig forsprang.

«ADA» er Cardanos digitale valuta og er naturligvis oppkalt etter Ada Lovelace som er anerkjent som verdens første programvare-ingeniør og utvikler. Et av de tidligste programmeringsspråkene heter også ADA.

Annonse