Dubai åpner for bruk av kryptovalutaer. For kort tid siden signerte Dubai Airport Free Zone Authority en avtale som gjør det mulig for selskaper som handler med krypto å bli lisensiert i frisonen. 

Dubai Coin

Men økende aksept av kryptovaluta har økt kreativiteten blant svindlerne. Dubai Electronic Security Center advarte nylig mot en digital valuta kjent som «Dubai Coin». Den er ikke autorisert av noe administrativt organ. Nettstedet som markedsfører mynten er en ikke-lisensiert enhet med fokus på phishing.

Les ITavisen: Dubai tilrettelegger for betaling i krypto

Svindlere tiltrekkes av kryptovaluta på grunn av at blockchain-baserte transaksjoners uforanderlige og irreversible karakter gjør det svært vanskelig for den svindlede å få tilbake pengene sine. 

Kryptovalutamarkedet med en pr. idag total kapitalisering på 20 000 milliarder kroner, har økt investorenes interesse for krypto. Risikovilje og manglende kunnskap er den kombinasjonen svindlerne utnytter når de markedsfører falske kryptovalutaer. Denne form for svindel har økt betydelig. 

Annonse

Due diligence

Skal du kjøpe krypto, så sjekk selgeren. Sjekk nettstedet for røde flagg, undersøk selskapet som står bak og sjekk hvem som anbefaler selgeren. Vær kritisk til selgerens påstander, svindlere lover gjerne snarlig og høy avkastning, dobling og tredobling er vanlig. Videre bør selskapets juridiske tilstedeværelse som registrering, kontoradresse og menneskene bak sjekkes.

Falske investeringsordninger blir ofte annonsert i tilsynelatende legitime medier. I tilfeller som DubaiCoin der navnet på en by, organisasjon eller nasjon blir brukt til å markedsføre mynten overfor investorer, er det viktig å kryssjekke med offentlige nettsteder og reguleringsmyndigheter om det er en legitim blockchain.

Skreddersydde falske profiler

Falske profiler brukes på mange måter, men konseptet er det samme: Det opprettes skreddersydde falske profiler for å gi prosjektet et skinn av autensitet og autoritet. Ofte stjeles bilder fra sosiale medier og intetanende personer brukes til å gi ansikt til selskapets administrerende direktør, grunnlegger, teammedlemmer etc.

Et billedsøk på Google kan informere en investor om et bilde er falskt eller ekte. Men idag bruker svindlerne i økende grad AI-genererte ansikter på sine teammedlemsprofiler.

Ponzi-ordninger 

Ponzi-ordninger har eksistert i flere tiår. Det er en variant av pyramidespillI der investorer blir lovet store utbetalinger om han verver kolleger, venner og slektninger til å bli med.

I 2019 ble folk svindlet for 2,9 milliarder dollar av Ponzi-pyramiden PlusToken. WoToken som ble drevet av mange av de samme kriminelle som sto bak bak PlusToken, bedro investorer for 1,1 milliarder dollar i 2020. I disse to tilfellene kunne den gamle leksen om at “det som ser for bra ut til å være sant, er ikke sant”, reddet mange.

Konservativ tilnærming 

Konservativ tilnærming er beste måte å unngå å bli offer for svindlere. Når du først har investert i en legitim krypto, er det avgjørende å sikre sin digitale lommebok – klarer ikke svindlerne å selge deg falsk krypto, så vil de gjerne ha tak i dine ekte.

Les også: Norton lanserer “gjør det selv”-pakke for utvinning av kryptovalutaer

Når digitale eiendeler blir vanlig vil vi se et større spekter av slik svindel. Det vil forhåpentligvis avstedkomme en smartere regulering av markedet som kan sikre både  investorer og global markedsintegritet.

Kilde: Khaleej Times

Annonse