USA spionerte på europeiske politikere fra 2012 til 2014. Det danske Forsvarets Efterretningstjeneste tilrettela for den amerikanske spionasjen på deres nærmeste allierte.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samarbeidet med amerikanske National Security Agency (NSA) for å samle informasjon, ifølge den danske allmennkringkaster DR.

Les også hos ITavisen:

Tyskland, en nær alliert av USA

En av politikerne var den tyske forbundskansleren Angela Merkel, men etterretning om en rekke fremtredende europeiske politikere fra Tyskland, Frankrike, Sverige og Norge ble også samlet inn – og det var neppe snakk om kommunepolitikere.

Det hvite hus benektet ikke beskyldningene da de først ble fremlagt, men sa at Merkels telefon “ikke ble avlyttet nå og vil ikke bli det i fremtiden”.

Annonse

Tysklands forbundspresident Frank-Walter Steinmeier og en talsmann for Angela Merkel sier at de ikke ble klar over den danske involvering før Danmarks Radio avslørte det.

Operation Dunhammer

Spionasjen ble muliggjort gjennom at danske Forsvarets Efterretningstjeneste tilrettela for at NSA skulle kunne tappe danske internettkabler.

Samarbeidet under kodenavnet «Operation Dunhammer», lot ifølge Danmarks Radio NSA innhente dataene med politikernes telefonnummer som søkeparametre.

Reaksjonene

Politisk ser jeg på dette som en skandale.

Peer Steinbrück, tysk opposisjonsleder da saken ble rullet opp

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen som angivelig var informert om spionasjen, sa til DR at «systematisk avlytting av nære allierte er uakseptabelt».

Det er uakseptabelt hvis land som har nært alliert samarbeid føler behov for å spionere på hverandre.

Erna Solberg til NRK

Frankrikes Europaminister Clement Beaune sa til France Info radio at avsløringene var «ekstremt alvorlige».

Edward Snowden

USAs nåværende president var visepresident da overvåkingen fant sted. Han var ifølge Edward Snowden «dypt involvert i denne skandalen».

«Det bør være et eksplisitt krav om full offentliggjøring ikke bare fra Danmark, men også deres seniorpartner,» twitret han.

Edward Snowden er av USA siktet for tyveri av statlig eiendom, uautorisert kommunikasjon av nasjonal forsvarsinformasjon og forsettlig kommunikasjon av klassifisert informasjon.

Hverken Forsvarets Efterretningstjeneste eller NSA har kommentert Danmark Radios rapport om den danske medvirkningen.

Annonse