To teknologi-bransjeorganisasjoner har saksøkt Florida i et forsøk på å stoppe delstatens nylig vedtatte lov om sosiale nettverk, SB 7072. 

Amazon, Google, Facebook går sammen

NetChoice og CCIA som representerer Amazon, Google, Facebook og flere – sier at SB 7072 bryter private selskapers konstitusjonelle rettigheter. De ber en domstol forhindre at loven trer i kraft og kaller den et «frontalangrep på første grunnlovstillegg”.

Floridas guvernør Ron DeSantis signerte tidligere denne uken SB 7072. Lovforslaget begrenser om det går igjennom, i hvilken grad store sosiale plattformer kan moderere brukergenerert innhold. 

Loven ulovliggjør knebling av politiske ytringer

Lovforslaget ulovliggjør enhver knebling av enhver politisk kandidat eller «journalistisk virksomhet» i Florida og det åpner for at brukerne kan gå til sak hvis de mener de er blitt utestengt uten legitim grunn. Videre krever lovforslaget at brukerne får en mulighet til å «velge bort» sorteringsalgoritmer og plasserer selskaper som ikke følger loven, på en «antitrust svarteliste”som hindrer dem i å gjøre forretninger med offentlige etater i Florida. Unntak gjøres for selskaper som driver temaparker.

Annonse

«I konflikt med konstitusjonell beskyttelse og føderal lov»

NetChoice og CCIA sier at SB 7072 er i konflikt med både konstitusjonell beskyttelse og føderale regler. 

Som private virksomheter har saksøkerne rett til å bestemme hvilket innhold som passer på deres nettsteder og plattformer.

NetChoice og CCIA

“Loven krever at plattformene skal la brukergenerert innhold passere selv om det strider mot plattformenes vilkår, policy og forretningspraksis. Det inkluderer innhold som vil kunne fornærme brukere og annonsører; til og med innhold som er ulovlig, farlig for folkehelsen, nasjonal sikkerhet og upassende for yngre publikum,” heter det i søksmålet.

«Skreddersydd for å straffe dem de ikke liker»

Søksmålet hevder at lovgiverne i Florida og guvernør DeSantis har skreddersydd loven for å straffe moderasjonspolitikk de ikke liker, og at de har lagt til et vilkårlig unntak for temaparker for å berolige Disney, Comcast NBCUniversal og en håndfull andre. 

Loven er rå kapitalisme under dekke av forbrukerbeskyttelse.  

Carl Szabo, visepresident NetChoice

Lovens støttespillere hevder at den hindrer «deplatforming» av brukere basert på politisk ståsted i en virkelighet der sosiale nettverk har overtatt rollen som “torvet” i det offentlige rom.

Annonse