Kinas første Mars-rover kjørte lørdag ned fra landingsplattformen og til Mars-overflaten for på egenhånd å starte utforskningen av Den røde planet.

Skutt opp i juli ifjor

Den sekshjulede soldrevne roveren Zhurong med en masse på 240 kg, trillet langsomt ned fra landingsfartøyet og fikk kontakt med Mars’ røde sandjord før den begynte sin oppdagelsesreise på den fjerde planeten fra solen.

China National Space Administration (CNSA)

Zhurong: Levetid 90 marsdøgn

Kinas Tianwen-1-oppdrag, bestående av et fartøy i bane rundt planeten, et landingsfartøy og en rover, ble skutt opp 23. juli 2020. Romfartøyet landet på Mars tre måneder etter NASAs Perseverance-rover som nå utforsker planetens overflate sammen med et helikopter som svever omkring.

Les også Historisk: NASAs Ingenuity-helikopter fløy på Mars idag

Zhurong har en forventet levetid på minst 90 marsdager (omtrent tre måneder på jorden). Roveren vil ta høyoppløste, tredimensjonale bilder av landskapet og analyserer jordsmonnet på planetens overflate, videre analyserer den strukturer og magnetfelt under overflaten, den søker etter vann og is og gjør meteorologiske observasjoner.

Annonse

Rikt instrumentert

Zhurong bringer med seg en rekke vitenskapelige instrumenter blant annet terrengkamera, flerspektralkamera, radar, overflatekomposisjonsdetektor, magnetfeltdetektor og meteorologiovervåker.

Omløpsfartøyet, orbiteren som går i bane rundt Mars, har en forventet levetid på ett marsår (ca. 687 jorddøgn). Den kommuniserer med roveren og formidler kommunikasjon til jorden mens den også utfører egne vitenskapelige oppdrag.

Hastighet: 200 meter i timen

I likhet med Kinas månerover Yutu gjør Zhurong en hastighet på omtrent 200 meter i timen. Høyden på hindringene den kan forsere er økt fra 20 cm til 30 cm. Den kan klatre opptil 20 grader og hjulene er alle uavhengig drevet.

Zhurong kan også bevege seg sidelengs som en krabbe. Hvert av de seks hjulene kan dreie i hvilken som helst retning for å unngå hindringer og unødvendig klatring.

Sollyset på Mars er ulikt det på jorden

Mars er lenger borte fra solen enn jorden og månen, og Mars-atmosfæren reduserer gjennomstrømningen av sollys, så solpanelene til Mars-roveren er omtrent dobbelt så stor som på månens rover. De roterer for å følge solen og er spesialdesignet for å tilpasse seg sollyset på Mars som har et annet spektrum enn sollyset på jorden.

Mars er beryktet for sandstormer som kan redusere effektiviteten på kraftproduksjonen. De spesialbehandlede solcellepanelene gjør det vanskelig for støv å samle seg likesom vanndråpene på lotusbladet blåser de bort med vinden. 

China National Space Administration

Selvstendig krabat

Kommunikasjonsforsinkelsen én vei mellom jorden og Mars er omtrent 20 minutter. Det krever at Mars-roveren må operere og håndtere komplekse problemer autonomt. I tilfelle en sandstorm kan Zhurong selv bestemme når den skal avbryte og «gå i dvale».

Kinas romfartsprogram har hatt noen forsinkelser, men få tilbakeslag siden de først sendte en astronaut i bane rundt jorden i 2003.

Kina er etter insistering fra USA ekskludert fra den internasjonale romstasjonen. USA er skeptisk til hemmeligholdet rundt det kinesiske romprogrammets koblinger til militæret.

Kilde: The Indian Express

Annonse