Bitcoin mottok nettopp en uventet og sterk tillitserklæring fra en tidligere CIA-direktør. USAs finansminister Janet Yellens og andre høytstående amerikanske embetsmenns svartmaling av kryptopenger som verktøy for kriminelle, ble grundig satt på plass.

Krypto ingen kriminalitetsdriver

Michael Morell som tidligere jobbet i CIA, publiserte et paper bestilt av lobbygruppen Crypto Council for Innovation. Paperet tilbakeviser det godt innarbeidede narrativet om krypto som motor i kriminell virksomhet. 

Morell trekker to viktige konklusjoner:

  • Generaliseringene om bruk av Bitcoin i ulovlig virksomhet er betydelig overdrevet.
  • Blockchain-analyse er et svært effektivt verktøy for kriminalitetsbekjempelse og etterretning.

Men det er ikke alt. Morell gjør det klart at det vil få alvorlige geopolitiske konsekvenser for USA overfor Kina hvis de kaster bort ressurser på å jage spøkelser istedenfor å utnytte blockchain til å bygge landet teknologisk og økonomisk. 

Vi må sørge for at ulovlig bruk av Bitcoin ikke hindrer oss i å utnytte de teknologiske fordelene ved blockchain og gjennom det holde tritt med Kina.

Michael Morell, CIA-veteran

Da Morell gikk i gang med studien forventet han ikke å komme til disse konklusjonene. Han regnet Yellen og Christine Lagarde i Den europeiske sentralbank, som noen av planetens mest informerte mennesker og tok for gitt at deres perspektiver var forankret i fakta. Men analysen viste at «tvert imot”, krypto er langtfra dominert av kriminelle aktører. 

Annonse

Det er sannsynligvis mindre ulovlig aktivitet i Bitcoin-økosystemet enn i det tradisjonelle banksystemet.

Michael Morell

Ting i perspektiv

Andelen ulovlige transaksjoner i krypto er minimal og fallende (ifølge rapport fra New York-baserte Chainalysis). I kontekst utgjør tradisjonell ulovlig aktivitet mellom to og fire prosent av global økonomi.

Interessant er også hvordan analytikere kan bruke kunstig intelligens for å spore illegal blockchain-aktivitet. 

Morell er tydelig på at forekomsten av ulovlige transaksjoner i krypto er relativt lav og at kryptoskepsis ikke må overstyre USAs behov for å holde tritt med Kina innen økonomisk innovasjon. Han frykter at USAs utvikling av en digital dollar går inn i en istid om overdreven bekymring får styre utviklingen.

Kilde: Forbes

Annonse