Et kinesisk robotikkfirma kalt Unitree Robotics har delt en video av en «hær» av svarte robothunder som beveger seg i takt.  Med bakgrunnstemaet fra Star Wars’ “Imperial March” gir det assosiasjoner om et robotimperium.

Robothunder mot mennesker?

Hver og en ligner Boston Dynamics’ robothund Spot. Skal vi dømme etter de imponerende synkroniserte bevegelsene ser ikke hundene ut til å stå tilbake for Spots atletiske ferdigheter.

Videoen viser ikke i utgangspunktet ikke noe uhyggelig om vi ser bort fra temaet fra Darth Vader – men den kan fort gi assosiasjoner om bruk av robothunder mot mennesker. En gruppe kunstnere laget for en tid siden bølgeskvulp på Twitter ved å filme Boston Dynamics’ Spot løpende rundt med en påmontert paintball-pistol.

Spot med våpen på ryggen

Det krevde ingen stor mental prestasjon å forestille seg at paintball’en kunne erstattes av et dødelig våpen. Boston Dynamics var raskt ute med å fordømme dette og sa at robotene deres ikke er ment for vold.

Annonse

Hvilke intensjoner Boston Dynamics måtte ha er én ting. Hvordan mennesker og herskere kommer til å bruke teknologien deres én annen.

Så langt har ikke menneskeheten skapt noe med et iboende voldspotensiale som ikke er blitt tatt i bruk. 

Unitree Robotics ser ut til å være Kinas svar på Boston Dynamics. De lager firbente roboter som er i stand til å håndtere hindringer og klare seg i kronglete farvann. Produktene deres har mange varianter av hundelignende design. Den mest allsidige er A1. Den er stabil i ulendt terreng, kan bevege seg på alle måter og løper i opptil 3,3 m/s eller 11,88 km/t.

Selskapet blottstiller gjennom markedsføringskampanjen de mørke aspektene med “dyrene”, og på Twitter har bekymringene for robothæren fått utløp. Mange har pekt på potensialet for bruk av politiet eller i militære sammenhenger. Alle samfunn etterstreber et offentlig voldsmonopol, men ikke alle er like ivrig etter å kontrollere det.

Boston Dynamics kan fortsette å drømme

Politiet i Singapore har utstyrt Spot med kamera for å måle avstanden mellom folk under coviden. Det amerikanske militæret har prøvd Spot til patruljering. Det franske forsvar tester Spot i militære trefninger. Boston Dynamics kan fortsette å drømme.

Det er bare en ting vi trenger å vite om disse robotene: Hvordan ødelegge dem så raskt som mulig. 

Twitter-bruker

Ulike kilder.

Annonse