Sist helg ble det gjennomført et omfattende cyberangrep på atomkraftverket i den iranske byen Natanz.

Angrepene avdekker Irans cyber-sårbarhet

Iran offentliggjorde søndag at en «ulykke» hadde påvirket «strømdistribusjonsnettet» ved Natanz anrikningsanlegg. At israelske nettvåpen er årsaken er en alment akseptert forklaring på hendelsen.

Anlegget i Natanz antas å ha kapasitet til å anrike uran, noe som bryter med atomavtalen mellom USA og Iran som Trump-administrasjonen sa opp, men som Biden-administrasjonen planlegger å reaktivere.

Iran kaller hendelsen «atomterrorisme» og peker på Israel som ansvarlig ettersom landet tidligere har utført lignende angrep. Det mest kjente angrepet fant sted i 2010 da Stuxnet, en dataorm som antas å være utviklet i samarbeid mellom Israel og USA, forårsaket stor skade på atomkraftverket i Natanz, melder The Register. Også i 2020 ble det underjordiske kjernefysiske anlegget i Natanz rammet av flere “uforklarlige” eksplosjoner. Angrepene avdekker hvor sårbar Iran er overfor cyberangrep.

Annonse

Iran trenger anriket uran til sine atomkraftverk, men Israel og USA mistenker at det langsiktige målet er å anrike uran til bruk i atomvåpen. For at dette skal være mulig, kreves det betydelig høyere anrikelse enn idag.

Ingen ønsker atomvåpen i Midtøsten

Få nasjoner liker ideen om at noe land i Gulf-regionen skal skaffe seg atomvåpen. I 1981 bombet Israel et kjernefysisk anlegg i tidlig stadium i Irak og antas å ha hatt en finger med i spillet da Stuxnet-ormen skadet atomkraftverket  i Natanz.

Ikke lenge etter nyheten om helgens hendelse rapporterte en uavhengig israelsk almenkringkaster at etterretningskilder bekrefter at “ulykken” var et nettangrep. 

Israel kommenterer ikke slikt offisielt, men israelske politikere hevder at Natanz ble mer skadet enn Iran innrømmer. New York Times kaller hendelsen «en detonasjon».

PS. En dataorm er en variant av og opptrer på samme måte som et datavirus, men har selv de mekanismer som trenges for spredning.

Kilde: ComputerSweden

Annonse