Et prosjekt i regi av en organisasjon som hjelper musikere som sliter med psykiske lidelser, bruker AI til å analysere og generere nye sanger av musikkstjerner som døde 27 år gammel. 

Lost Tapes of the 27 Club

Hvert spor er et resultat av analyse av vokalmelodier, akkordendringer, gitarriff og -soloer, trommemønster og tekster i opptil 30 sanger fra hver artist. Over the Bridge kaller prosjektet “Lost Tapes of the 27 Club” og hensikten er å rette oppmerksomheten mot psykiske lidelser blant musikere.

Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin er alle eksempler på stjerner som sluknet da de var 27. Da Amy Winehouse døde sommeren 2011, også hun 27 år gammel, ble det blåst nytt liv i påstanden om at å være 27 medfører en særlig risiko for musikere.

Druknet i solskinn

Nirvanas frontfigur Kurt Cobain var født i 1967 og døde i 1994. Hvilke sanger han ville skrevet om han fremdeles hadde vært sammen med oss, får vi aldri svar på, men ved hjelp av kunstig intelligens kan vi kanskje få en pekepinn.

Annonse

“Drowned in the Sun,” låten Googles AI-program Magenta har skapt etter å ha analysert i overkant av to dusin Nirvana-sanger, lyder ikke helt fjernt fra «You Know You’re Right», en av de siste sangene Nirvana spilte inn før Cobains død i 1994. «I don’t care/I feel as one, drowned in the sun,» synger Nirvana-kloneren Eric Hogan i refrenget. 

Magenta ble først matet med MIDI-filer for at den skulle lære det spesifikke ved tonene og harmoniene som gjorde Nirvanas melodier så ikoniske. Hogan måtte etter fattig evne tolke sangen i beste Cobain-stil ettersom Googles Magenta-AI ikke ga noen referanser for hvordan Cobain selv ville sunget sangen. 

Ser vi bort fra Hogans tolkning og stemme, sitter vi tilbake med en datamaskins arbeide, en slags gjetning om hva Cobain kunne fått til om han ikke hadde valgt å forlate oss 27 år gammel for 27 år siden, 5. april 1994.

Kilder: Rolling Stone, Engadget

Annonse