NASA har plenty erfaring med å kjøre rundt på Mars, men de har aldri før flydd helikopter på Den røde planet. Ingenuity rotorcraft vil forhåpentligvis 8. april skrive historie ved å fly i den ekstremt tynne atmosfæren som utgjør himmelen på Mars, men først måtte Perseverance-roveren hjelpe helikopteret å få bakkekontakt.

«Helikopterkontakt med Mars bekreftet,» twitret NASAs Jet Propulsion Lab sammen med et bilde som viser helikopteret et lite stykke unna roveren.

Ingenuity ble fraktet vekk av roveren Perseverance. Prosessen tok nesten en uke og roverens kameraer har gitt oss bilder som viser fremdriften. Det siste bildet viser en ensom Ingenuity på marsoverflaten. Det fremhever hvor lite helikopteret er i det vidstrakte landskapet.

31. mars delte NASAs Jet Propulsion Lab et bilde av Ingenuity med alle fire bena trygt plantet på bakken. «Helikopteret har senket bena og er klar til å berøre Mars-overflaten,» twitret JPL. «Perseverance vil frigjøre det på overflaten.»

Annonse

Etter å ha sluppet Ingenuity kjørte roveren vekk mens helikopterets solcellepaneler ladet batteriet i den kalde marssolen. «Neste milepæl? Overlev natten!» tvitret NASA.

Det soldrevne Ingenuity rotorcraft er et eksperiment som om det lykkes, vil bli den første menneskekontrollerte flyturen på en annen planet, en høyrisiko teknologidemonstrasjon hvor det skrives luftfartshistorie uten luft.

Helikopteret vil gjøre sin første, korte testflyvning 8. april. Som en tributt til jordens relativt korte luftfarthistorie bringer Ingenuity med seg en liten bit av brødrene Wrights 1903 Flyer. 

Kilde: NASA

Annonse