Kampen om andeler i streaming-markedet kjører Hollywood på defensiven. Etter først å ha lisensiert serier og filmer til streamingtjenester, trekker nå Disney og WarnerMedia tilbake visningsrettigheter fra Netflix og Amazon. De ønsker å forbeholde dem sine egne plattformer. 

Hollywood gjennomgår dyptgripende strukturelle endringer

Sist ute med lignende strategi er Comcast-eide NBCUniversal. Mediekonglomeratet Comcast tjener hundrevis av millioner dollar på å lisensiere Universal Pictures-filmer og animasjoner til HBO Max og Netflix. Men de vurderer å gå ut av de lukrative avtalene når de utløper på slutten av året, for å satse på sin egen, nyetablerte streamer Peacock, lansert for hvermannsen 15. juli ifjor. 

Dilemmaet er en følge av de dyptgripende strukturelle endringer filmindustrien meget motvillig gjennomgår som følge av konkurransen fra streamingtjenester som Netflix og HBO. 

Disney har tidligere trukket sine filmer fra Netflix og sender dem nå på Disney+. AT&Ts WarnerMedia har tatt en lignende beslutning og streamer på sin egen tjeneste HBO Max.

Annonse

Sport og nostalgi

Peacock streamer hver episode av den populære serien The Office gratis i én uke og stoler på at en blanding av sport og nostalgi skal trekke til seg kunder, de strømmer blant annet mer enn 175 Premier League-kamper iår. Høyere opp i NBCUniversal-hierarkiet lurer de på om filmene som er leaset skal trekkes inn igjen for å øke Peacocks kundebase som nå teller 33 millioner. Det er imidlertid ikke lett å vike fra innarbeidede forretningsmodeller og beslutningen er fremdeles ikke tatt. Ledelsen ser også ut til å vurdere en hybrid strategi som går ut på at Peacock kan dele rettighetene med en annen streamer.

Universals misunnelsesverdige katalog inkluderer ting som Jurassic Park, Fast & the Furious, populære animasjonsfilmer fra Illumination Entertainment som Despicable Me og The Secret Life of Pets. 

Selv om de eldre fil,mer kanskje ikke oppveier volumet av nye serier og filmer som pumpes ut fra Netflix, er håpet at det på lengre sikt skal gi mere penger i kassen å streame egne produksjoner, enn lisensiering til andre gjør.

Kilde:
Engadget

Annonse