Samtidig som storparten av verden fremdeles venter på å ta i bruk 5G, er den geopolitiske krigen mellom USA og Kina om 6G allerede i gang.

G-faktoren

Mye står på spill. Den som først utvikler og patenterer 6G vil bli vinneren av det som anses som neste industrielle revolusjon. Geopolitisk rivalisering mellom USA og Kina fremmer altså teknologisk utvikling og forskning.

Vi er fremdeles minst et tiår unna 6G-teknologien og vi vet ikke hva den vil bringe av hastigheter og muligheter, men forskerne har ambisiøse visjoner for 6G:

Potensielle hastigheter på en terabyte pr. sekund. Forsinkelse på 0,1 millisekund sammenlignet med 1 millisekund for 5G. For å klare det fokuseres det på superhøyfrekvente terahertz-bølger.

Mulighetene i denne teknologien vil gjøre mye god, gammel «science fiction» til traust sosialrealisme. Internettilkoblede menneskehjerner er ting som nevnes.

Annonse

Neste våpenkappløp

Manglende tillit og mistenkeliggjøring av kinesiske selskaper vil ikke avta med 6G. Tilnærmingen til 6G kan neppe frakobles statlig ideologi.

«Utvikling av denne teknologien er så viktig at den på et vis ligner et våpenkappløp,» sa Peter Vetter i Nokias forskningsavdeling Bell Labs.

6G er allerede på agendaen både i Washington og Beijing. President Trump twitret tidlig i 2019 at han ønsket 6G «så snart som mulig». Denne gangen vil ikke USA la muligheten til å bli ledende innen en ny generasjon teknologi gå fra seg uten kamp, så konkurransen om 6G vil sannsynligvis bli sterkere enn den var om 5G.

ITavisen om 6G.

ATIS som er kjent for å utvikle telecomstandarder, lanserte i oktober Next G Alliance for å «fremme nordamerikansk ledelse i 6G.» Alliansens medlemmer inkluderer giganter som Apple, AT&T, Qualcomm, Google og Samsung, men ikke Huawei.

USA har demonstrert sin evne til å ramme kinesiske selskaper. Fire år med Trump gikk hardt ut over kineserne, men det har ikke hindret dem i å ta en ledende posisjon innen 5G. Tross amerikanske handelsrestriksjoner fremstår Huawei som en globalt dominerende 5G-leverandør. 

Kina sendte i november opp en satellitt for å teste potensiell 6G-overføring, og Huawei har et 6G-forskningssenter i Canada. ZTE som nesten kollapset etter at de i 2018 ble nektet å kjøpe amerikansk teknologi i tre måneder, har gått sammen med China Unicom om å utvikle teknologien. Lignende restriksjoner kan bli iverksatt for å hemme Huaweis 6G-ambisjoner.

Også EU ønsker å være med. I desember presenterte de et 6G-prosjekt ledet av Nokia som tar med seg selskaper som Ericsson og Telefonica samt universitetsmiljøer.

Det er tidlig å si så mye om den futuristiske 6G-verdenen. Teoretisk vil alt kunne kobles til 6G-nettverkene – ikke bare kan man kommunisere med ting, møbler og klær, men disse vil også kunne kommunisere seg imellom.

6G forventes å lanseres i 2030 en gang.

Kilde:
Bloomberg

Annonse