Facebook hevder at stormen på Capitol ble organisert fra andre plattformer enn dem. Det amerikanske justisdepartementet har en annen historie å fortelle.

Sensuralgoritmer

Justisdepartementets dokumentasjon viser at Facebook var det suverent mest brukte sosiale medium under planlegningen av demonstrasjonen som endte med stormen på Capitol.

I et intervju med Reuters snakket Facebooks driftssjef Sheryl Sandberg om Facebooks forhold til tidligere president Donald Trump, om spredningen av hans retorikk på plattformen og påfølgende utestengelse.

På spørsmål om Facebook kunne ha gjort mer for å forhindre Capitol-opprøret, svarte hun:

«Vi tok ned QAnon, Proud Boys, Stop the Steal og snakk om voldsutøvelse. Håndhevelsen av våre standarder er aldri perfekt, men jeg tror disse hendelsene i stor grad ble organisert på plattformer som ikke har vår evne til å stoppe hat, ikke holder våre standarder og ikke har vår åpenhet.»

Hun bekreftet også Facebooks kunngjøring om at de fjerner innhold som inneholder «Stop the Steal» fra Facebook og Instagram i sin bestrebelse på å bekjempe “feilinformasjon”.

Annonse

Livestreaming av kriminalitet på Facebook

Ved George Washington University har de samlet mer enn 200 dokumenter knyttet til Capitol-beleiringen. Av disse refererer 73 til Facebook og det er langt flere enn referanser til andre sosiale nettverk. YouTube kommer som nummer to med 24. Instagram som eies av Facebook, var neste med 20. Parler ble nevnt på bare åtte.

Selv om dataene ikke definitivt viser hvilken app som var mest populær blant deltagerne, indikerer de sterkt at Facebook var den foretrukne plattformen. 

En Facebook-bruker la offentlig ut bilde av en kule med teksten «Kule eller avstemning, republikken skal gjenopprettes.»

Brukeren ble arrestert etter å ha lagt ut bilder av seg selv på Capitol 6. januar. I andre tilfeller fant FBI at Facebook-brukere hadde direktestrømmet sitt angrep på bygningen. #StopTheSteal-hashtag ble registrert hos 128 000 brukere på Facebook i dagene rundt 6. januar.

Facebook hevder på sin side at dokumentene viser at de har vært spesielt fremtredende med å hjelpe politiet med å etterforske brukere som tok seg inn i Capitol. Selskapet skal ha levert data til myndighetene om de som var til stede under opprøret, og de har fjernet kontoer til de som var involvert.

I forkant skal Facebook ha fjernet rundt 18 800 grupper, 100 arrangementer, 23 300 Facebook-profiler og 7400 Instagram-kontoer i sin kamp mot uønskede bevegelser. 

Sandbergs bortforklaringshistorikk

Sheryl Sandberg Apologizes for Facebook Emotion Manipulation Study … Kind Of” (juli 2014)

Facebook COO Sheryl Sandberg apologized for the Cambridge Analytica data scandal” (mars 2018)

Facebook Inc. Chief Operating Officer Sheryl Sandberg said Tuesday the company needs to do more to protect its users from disinformation efforts, after researchers found Russian trolls attempted to suppress African-American voter turnout during the 2016 election” (november 2018)

Sheryl Sandberg gave an unconvincing speech about privacy just when she needed to sound sincere” (januar 2019)

Kilde:
Forbes

Annonse