Et team fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er blitt nektet innreise til Kina. De skulle til Wuhan for å undersøke opprinnelsen til Covid 19.

Dette ønsket WHO å finne ut

WHO har i flere måneder jobbet for å få en internasjonal ekspertgruppe på ti personer til Kina for å studere pandemiens opprinnelse og hvordan det gikk til at viruset smittet fra dyr til mennesker. Granskningen er avtalt etter drøye forhandlinger med Beijing.

To medlemmer av teamet var allerede underveis da kineserne ga WHO beskjed om at de manglet visum. Kina har imidlertid gjort innsigelser mot dette og sier at besøket, inkludert datoer, skal gjennomføres som planlagt.

WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus er «veldig skuffet» over at Kina ikke hadde tillatelsene i orden «gitt at to medlemmer allerede hadde påbegynt sine reiser».

Annonse

Dette skal Kina ha forsikret

«Jeg er blitt forsikret om at Kina fremskynder de interne prosedyrene og tidligst mulig innvilger gruppen visum,» sa han til journalister i Genève tirsdag og forklarte at han hadde vært i kontakt med høytstående kinesiske tjenestemenn for å understreke «at oppdraget er en prioritet for WHO».

Talsmann for Det kinesiske utenriksdepartement Hua Chunying, sa til BBC at «det kan være noen misforståelser, men det er ikke nødvendig å legge for mye i det».

Covid ble først oppdaget i Kina på tampen av 2019

Viruset ble første gang påvist i Wuhan i slutten av 2019. Første utbrudd av Covid 19 var knyttet til et marked som selger kjøtt fra eksotiske dyr. Det antas at det var her viruset gjorde spranget fra dyr til mennesker. Men virusets opprinnelse er dypt omstridt. Noen eksperter mener at markedet ikke er opprinnelsen, men at det forsterket seg der.

Enkelte studier antyder at koronavirus som er i stand til å infisere mennesker, kan ha sirkulert uoppdaget i flaggermus i flere tiår. Hvilket dyr som i tilfelle overførte viruset fra flaggermus til mennesker, er imidlertid ukjent.

Kilde:
BBC

Annonse