Kort tid etter at britisk rett idag besluttet ikke å utlevere Julian Assange til USA, tilbyr Mexicos president politisk asyl til WikiLeaks grunnlegger.

Journalist: Arnt Jensvoll.

Assange kan ende opp i Mexico

Mexicos president Andres Obrador sa idag at Mexico er klar til å tilby politisk asyl til Julian Assange. Tilbudet kom kort tid etter at den britiske dommeren Vanessa Baraitser avslo en utleveringsanmodning fra USA med begrunnelse i Assanges mentale helse, og at han ikke ville bli forhindret i å begå selvmord i det amerikanske fengselssystemet.

Amerikanske påtalemyndigheter har 14 dager på seg til å anke dommerens avgjørelse. De sier at de planlegger å gjøre det – i verste fall kan saken trekke ut i månedsvis.

Annonse

Presidenten oppfordret Storbritannia til å «avslutte torturen»

President Obrador oppfordret britene til å løslate Assange for “å avslutte torturen i forvaring”. Assanges advokater prøver å få ham løslatt til tross for ankemuligheten, og det skal avholdes kausjonsmøte onsdag.

At dommeren begrunner avgjørelsen om ikke å utlevere Assange med mental helse og fare for selvmord, blir ikke oppfattet som en seier for ytrings- og pressefriheten. Forsvarets prinsipielle argumenter ble avvist av domstolen.

Hadde Assange vært friskere, ville han sannsynligvis blitt utvist til USA.

Bakgrunnen for saken er at Assange i 2007 grunnla varslernettstedet WikiLeaks. Der publiseres lekkede dokumenter blant annet fra styresmakter. Assange og WikiLeaks falt i unåde hos amerikanske myndigheter da de for ti år siden publiserte hemmelige militære rapporter fra krigene i Afghanistan og Irak. En video som sies å vise amerikanske soldater i Apache-helikoptre som skyter og dreper journalister og sivile i Bagdad, vakte stor oppmerksomhet verden over.

Det ble så nylig som i desember ryktet at Trump skulle benåde Assange, men ryktet viste seg å ikke stemme.

Annonse