Koenigsegg sin Agera RS er ikke lenger kongen i hyperbil-verden og mister dermed sin tittel som «verdens kjappesteproduksjonsbil». Det er en ny konge på tronen!

Journalist: Joar Are Lyngaas

Lekker, er den ikke?

Lørdag den 10. oktober gjorde selskapet «SSC North America» klar en 11.2km lang veistripe rett utenfor Pahrump, Nevada for å forsøke å bryte verdensrekorden i hastighet for produksjonsbiler med deres SSC Tuatara. Dette er ikke bare et helt vanlig leketøy, faktisk er det et villdyr av en superbil med hele 1750 hestekrefter under panseret. Målet var selvsagt å gjenerobre tronen for «verdens kjappeste produksjonsbil», selskapet bak bilen har tidligere hatt denne tittelen før Koenigsegg tok over tronen med sin Agera RS.

Eieren av selskapet ‘SSC North America’ – Jerod Shelby – hadde et simpelt mål for superbilen SSC Tuatara; hastighet. «Når vi startet utviklingen av SSC Tuatara i 2010, var det ultimate målet for bilen å bryte verdensrekorden i hastighet for produksjonsbiler», sier Shelby. «Dette er en rekord som presser alle grenser og tvinger bilen til å være nærmest perfekt designmessig, dette lærte vi i 2007 når vi slo den daværende rekorden med bilen ‘Ultimate Aero’», fortsetter han.

Annonse

Moro eller skremmende? Det beste er en blanding:

Lang designprosess med SSC Tuatara

Bilen SSC Tuatara er laget av karbonfiber og veier dermed svært lite i bilsammenheng – faktisk så lite som 1247 kg – selvsagt for å oppnå maksimal hastighet, uten å ta av fra bakken. Det er en rekke selskaper som har vært involvert i designprosessen bak SSC Tuatara – blant annet «Podium Engineering» – et italiensk aerodynamisk selskap som til vanlig jobber med formula 1 biler. Etter nesten 3 år hos selskapet oppnådde de sitt mål om å gjøre bilen tilnærmet perfekt designmessig for å oppnå maksimal hastighet. Noe av det viktigste selskapet gjorde var å designe en perfekt vinge til baksiden av bilen for å oppnå maksimal balanse i høye hastigheter.

‘Nelson Racing Engines’ – et selskap basert i Chatsworth, California – var neste selskapet som skulle få være med på denne elleville designprosessen. Selskapet er kjent i bilbransjen for å produsere ekstreme twin turbo motorer og fikk dermed oppdraget for å produsere den elleville motoren til SSC Tuatara. En V8 motor, 5.9 liter twin turbo med hele 1750 hestekrefter sto på kalenderen. «Vi har satt sammen en motor som er 100% skuddsikker», sier Jerod Shelby. Faktisk brukte de to selskapene i samarbeid månedsvis på å teste motoren på full hastighet, for å prøve å ødelegge den, rett og slett. Bilmotoren sto flere ganger og rødglødet i testrommet men brøt ikke sammen av den grunn.

«Vi er ekstremt stolte over designet vi endte med», sier Shelby. «Vi føler at dette er et tidløst design som kommer til å være like relevant 10 år fra i dag samt meget trygt og stabilt for høye hastigheter.»

Oliver Webb gruser verdensrekorden med SSC Tuatara

Forsøket på å sette verdensrekorden var en lang prosess, først måtte de klargjøre den 11.2 km lange veistripen. Dette innebærte å sjekke vindforhold samt kvalitetsikre asfalten på hele veistripen. Når man kommer opp i så enorme hastigheter kan den minste berøring på bilen være fatal. En profesjonell sjåfør fra England – Oliver Webb – var mannen som skulle få muligheten til å sette rekorden. Det ble gjort tre forsøk, to av de holdt på å gå svært galt da sidevind traff bilen og flyttet den over til andre kjørestripen.

Oliver Webb var nær på å gi opp etter de to første forsøkene da han rett og slett fryktet for sitt eget liv. Han bestemte seg for å sette på setebeltet en siste gang og gjøre et tredje forsøk. Etter siste forsøket finner teamet bak bilen Oliver Webb på bakken utenfor bilen med hodet i hendene.

«Dette gjør jeg aldri igjen», sier Oliver Webb. Mannen ristet og var ekstremt emosjonell men fikk hodet ut av hendene og ytret; «Jerod, jeg så et ekstremt høyt tall på dashbordet». 331 miles per hour eller rundt 532 km/t leste speedometeret på det høyeste. Med det slo ikke bare Oliver Webb verdensrekorden – han knuste den – faktisk. Koenigsegg sin Agera RS hadde den tidligere rekorden med 277.87 miles per hour eller rundt 447 km/t.

Kilde:
SSC North America

Annonse