NRKs Veronica Westhrin måtte gjøre amerikansk presse oppmerksomme på hvordan Nobels Fredspris egentlig fungerer i Norge.

Amerikanske medier hoppet på nyheten

For Fox News, og trolig andre, rapporterte nyheten nærmest som Trump er nominert av Nobel-komiteen, når det i virkeligheten bare er en av potensielt 169 kandidater – samtlige i Stortinget kan jo nominere sin favoritt, og det er således ingen overrakselse at FRP-mann Christian Tybring-Gjedde valgte Trump.

Internasjonal presse skjønner ikke helt hvordan det norske systemet fungerer, i det minste burde nok titlene ha blitt noe justert:

Derfor mener Tybring-Gjedde Trump bør vinne Nobels Fredspris

Uansett; begrunnelsen til Tybring-Gjedde er avtalen Trump nettopp fikk igjennom mellom Saudi-Arabia og Israel, en sak vi allerede har dekket hos Politainment.

Fox News som var først ute med sitat fra Tybring-Gjedde promoterte saken noe voldsomt, og vi er usikre på om de var klar over at det ikke er representanter fra Stortinget som bestemmer.

Annonse

Tybring-Gjedde sammenligner Trumps forhandlinger mellom Saudi-Arabia og Israel med Camp David og Oslo-forhandlingene på 90-tallet. Mange husker kanskje at FRP-politikeren også nominerte Trump da presidenten innledet samtaler med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un tidligere i presidentperioden.

Obamas Nobels Fredspris i 2009, den overrasket Tybring-Gjedde:

«Jeg tror han vant prisen fordi Nobel-komiteen var veldig smigret og også imponert over Obamas taler og hvordan han oppførte seg den første måneden som president.»

Kilder:
Fox News
The Hill

Annonse